Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul

Rusia și-a antrenat marina pentru a putea lovi ținte din Europa cu rachete nucleare, printre ținte aflându-se și zone din România. Pe harta prezentată de Financial Times apar trei ținte din țara noastră pe care rușii le-ar lua în calcul în cazul unui nou conflict militar major: portul Constanța, podul Giurgiu - Ruse și baza de la Deveselu.
Irina Dumitrescu
13 aug. 2024, 16:07
Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul
Rusia și-a antrenat marina să atace mai multe ținte din Europa, inclusiv din România

Rusia nu se oprește, Financial Times a făcut publice hărți cu posibilele ținte ale lui Putin, care includ zone de pe coasta de vest a Franței sau din Regatul Unit. Acestea au fost prezentate militarilor din țările aliate, datând de dinaintea declanșării invaziei din Ucraina.

Potrivit FT, Rusia ia în calcul un conflict major cu Occidentul și țintirea zonelor din afara frontierei apropiate a NATO, plânuind mai multe lovituri devastatoarea în vestul Europei și nu numai.

Documentele, redactate între 2008 și 2914, includ o listă de ținte pentru rachte cu încărcătură nucleară sau convențională. Ofițerii ruși pun în prim-plan un scenariu în care rachetele nucleare sut folosite încă de la începutul conflictului.

Citește și: Zelenski nu se mai ascunde şi susţine dreptul Ucrainei de a ataca teritoriul rusesc: „Este corect ca ucrainenii să fie capabili să răspundă la această teroare”

Documentele arată că Rusia ar avea capacitatea de apune rachete nucleare pe nave de suprafață, fiind vorba despre o capacitate care reprezintă un pericol uriaș de escaladare, apreciază experții.

Documentul detaliază „manevrabilitatea crescută” care ar permite „lovituri rapide și preventive” și „bombardamente masive cu rachete din direcții multiple”. Rușii mai detaliază și că armele nucleare vor fi folosite „ca regulă, în combinație cu alte modalități de distrugere în masă” pentru a atinge rapid obiectivele regimului de la Kremlin.

Documentele au ajuns în posesisa analiștilor, aceștia dezvăluind că informațiile de acolo sunt compatibile cu modul în care NATO a evaluat până în prezent amenințarea racheteor cu rază lungă flotei ruse și viteza cu care se crede că Rusia ar recurge la arma atomică.

Hărțile, realizate pentru scopuri de prezentare, nu pentru folosire operațională, ilustrează 32 de ținte NATO din Europa pentru marina rusă.

Țintele includ baze din Germania, Norvegia, coasta de vest a Franței, Estonia sau Regatul Unit. În zona estică a NATO, rușii au în plan să țintească trei ținte din România –  Portul Constanţa, Podul Giurgiu-Ruse şi baza de la Deveselu, dar și ținte din Bulgaria și Turcia. În Asia, mai multe baze importante din Coreea de Sud și Japonia sunt vizate ca fiind posibile ținte.

William Alberque, fost oficial NATO, angajat acum la Stimson Center, spune că numărul țintelor de pe hărțile FT sunt doar o mică parte din „sute, dacă nu chiar mii de ținte din toată Europa, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică”.

Citește și: Lupte grele pe teritoriul Rusiei. Trupele lui Zelenski se apropie de Centrala Nucleară Kursk, după ce au cucerit staţia prin care trec gazele către Europa

Capacitatea Rusiei de a lovi Europa duce la riscul ca toate aceste ținte să fie lovite în momentul în care ar avea loc primele ciocniri între forțele NATO și armată rusă în țările de graniță ale alianței, potrivit analiștilor și foștilor oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, din Monterez, specializat în controlul armamentului

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de la sol, dar și de pe mare sau din avion, au o rază mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele nucleare „strategice”. Cele tactice pot fi folosite pentru victorii rapide pe front sau pentru a îngreuna mișcarea adversarilor.

Armele nucleare tactice actuale sunt mai puternice decât singurele arme atomice folosite în istorie, de la Hiroshima și Nagasaki, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Când se pierde dreptul de a conduce, în România? Vârstă maximă pentru a sofa
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Vacanța, un lux în 2025. Românii vor plăti mai mult și în Bulgaria
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Trump amenință cu „bombardamente cum lumea n-a mai văzut”. Rusia reacționează: „E o rețetă pentru dezastru!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred