Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul

Rusia și-a antrenat marina pentru a putea lovi ținte din Europa cu rachete nucleare, printre ținte aflându-se și zone din România. Pe harta prezentată de Financial Times apar trei ținte din țara noastră pe care rușii le-ar lua în calcul în cazul unui nou conflict militar major: portul Constanța, podul Giurgiu - Ruse și baza de la Deveselu.
Irina Dumitrescu
13 aug. 2024, 16:07
Flota rusă, antrenată să țintească zeci de locații din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare. Portul Constanța, baza Deveselu și podul Giurgiu-Ruse, pe listă. FT dezvăluie că Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul
Rusia și-a antrenat marina să atace mai multe ținte din Europa, inclusiv din România

Rusia nu se oprește, Financial Times a făcut publice hărți cu posibilele ținte ale lui Putin, care includ zone de pe coasta de vest a Franței sau din Regatul Unit. Acestea au fost prezentate militarilor din țările aliate, datând de dinaintea declanșării invaziei din Ucraina.

Potrivit FT, Rusia ia în calcul un conflict major cu Occidentul și țintirea zonelor din afara frontierei apropiate a NATO, plânuind mai multe lovituri devastatoarea în vestul Europei și nu numai.

Documentele, redactate între 2008 și 2914, includ o listă de ținte pentru rachte cu încărcătură nucleară sau convențională. Ofițerii ruși pun în prim-plan un scenariu în care rachetele nucleare sut folosite încă de la începutul conflictului.

Citește și: Zelenski nu se mai ascunde şi susţine dreptul Ucrainei de a ataca teritoriul rusesc: „Este corect ca ucrainenii să fie capabili să răspundă la această teroare”

Documentele arată că Rusia ar avea capacitatea de apune rachete nucleare pe nave de suprafață, fiind vorba despre o capacitate care reprezintă un pericol uriaș de escaladare, apreciază experții.

Documentul detaliază „manevrabilitatea crescută” care ar permite „lovituri rapide și preventive” și „bombardamente masive cu rachete din direcții multiple”. Rușii mai detaliază și că armele nucleare vor fi folosite „ca regulă, în combinație cu alte modalități de distrugere în masă” pentru a atinge rapid obiectivele regimului de la Kremlin.

Documentele au ajuns în posesisa analiștilor, aceștia dezvăluind că informațiile de acolo sunt compatibile cu modul în care NATO a evaluat până în prezent amenințarea racheteor cu rază lungă flotei ruse și viteza cu care se crede că Rusia ar recurge la arma atomică.

Hărțile, realizate pentru scopuri de prezentare, nu pentru folosire operațională, ilustrează 32 de ținte NATO din Europa pentru marina rusă.

Țintele includ baze din Germania, Norvegia, coasta de vest a Franței, Estonia sau Regatul Unit. În zona estică a NATO, rușii au în plan să țintească trei ținte din România –  Portul Constanţa, Podul Giurgiu-Ruse şi baza de la Deveselu, dar și ținte din Bulgaria și Turcia. În Asia, mai multe baze importante din Coreea de Sud și Japonia sunt vizate ca fiind posibile ținte.

William Alberque, fost oficial NATO, angajat acum la Stimson Center, spune că numărul țintelor de pe hărțile FT sunt doar o mică parte din „sute, dacă nu chiar mii de ținte din toată Europa, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică”.

Citește și: Lupte grele pe teritoriul Rusiei. Trupele lui Zelenski se apropie de Centrala Nucleară Kursk, după ce au cucerit staţia prin care trec gazele către Europa

Capacitatea Rusiei de a lovi Europa duce la riscul ca toate aceste ținte să fie lovite în momentul în care ar avea loc primele ciocniri între forțele NATO și armată rusă în țările de graniță ale alianței, potrivit analiștilor și foștilor oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, din Monterez, specializat în controlul armamentului

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de la sol, dar și de pe mare sau din avion, au o rază mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele nucleare „strategice”. Cele tactice pot fi folosite pentru victorii rapide pe front sau pentru a îngreuna mișcarea adversarilor.

Armele nucleare tactice actuale sunt mai puternice decât singurele arme atomice folosite în istorie, de la Hiroshima și Nagasaki, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!