Flutur: E un paradox când Guvernul USL închide aeroportul Suceava, iar UE finanţează modernizarea

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că este un paradox că Guvernul USL închide aeroportul din Suceava, anulând cursele Tarom, în timp ce UE finanţează cu 40 de milioane de euro modernizarea acestuia.
Filip Stan
21 oct. 2013, 18:09
Flutur: E un paradox când Guvernul USL închide aeroportul Suceava, iar UE finanţează modernizarea

Gheorghe Flutur a declarat, pentru Mediafax, că este îngrijorat că prin anularea cursei Tarom Bucureşti – Suceava se desconsideră Bucovina în general şi turismul în zonă în particular.

„E o palmă dată turismului în Bucovina”, a spus Flutur, care a anunţat că va face o interpelare în Parlament pe această temă, o declaraţie politică, dar şi că iniţiază o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care să fie semnată de toţi parlamentarii din zonă.

„Este un paradox: pe de o parte, Uniunea Europeană finanţează cu 40 de milioane de euro acest aeroport, care se adresează atât zonei de nord a României, cât şi regiunii Cernăuţi şi unor judeţe din Republica Moldova, iar pe de altă parte Guvernul USL îl închide. După logica guvernului USL ar trebui închisă Cetatea de Scaun, care se modernizează cu fonduri europene, sau mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa şi Dragomirna, unde s-au alocat fonduri europene”, a spus Flutur.

Liderul PDL a subliniat că premierul Victor Ponta a dat asigurări că nu se va suspenda cursa Tarom, dar că se pare că nici de această dată acesta nu se poate ţine de cuvânt.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, săptămâna trecută, că Tarom riscă să nu mai fie o ţintă pentru autorităţile sucevene dacă această companie va suspenda pe perioada iernii cursele spre Suceava, arătând că vor fi găsite firme private care să opereze de pe aeroportul sucevean.

El a subliniat că în 22 august preşedintele executiv al Tarom, Christian Heinzmann, a informat conducerea aeroportului sucevean că Tarom va continua să opereze cursele şi în perioada de iarnă, după ce CJ Suceava anunţase că achiziţionează un degivror nou.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că a fost stabilită firma care va livra degivrorul şi că se lucrează şi la o variantă de montare a unui sistem de balizaj care poate ajuta aeronavele să aterizeze la Suceava, pe timp de ceaţă, care însă nu este la fel de modern ca acela ce va fi montat definitiv anul viitor.

El a spus că dacă Tarom renunţă totuşi la cursele din această iarnă va fi pus în aplicare un plan „B”, care presupune continuarea în forţă a lucrărilor de modernizare realizate printr-un proiect cu finanţare europeană.

„Intrăm foarte puternic pe timp de iarnă în lucrări. Practic, demolăm toată pista şi în primăvară turnăm asfaltul elastic şi vom finaliza mai repede proiectul”, a afirmat Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că dacă Tarom nu reuşeşte să rămână cu aceste curse pe Aeroportul Suceava vor fi căutate alte variante.

„Sigur vom găsi companii private care să facă zboruri de pe Suceava dacă Tarom aşa înţelege să discute un proiect de interes naţional. Va beneficia de un tratament egal în faţa competitorilor săi”, a conchis Nechifor.

Premierul Victor Ponta declara, în 16 august, la Suceava, că Tarom nu ar trebui să renunţe la cursele interne, arătând că, din datele pe care le deţine, acestea sunt profitabile, iar Tarom ar trebui să rămână lider incontestabil cel puţin pe piaţa internă.

„Fără a intra în managementul privat, pe care îl susţin, cred că directorul general, domnul Heinzmann, până acum îşi face treaba foarte bine, eu cred că Tarom trebuie să-şi păstreze toate cursele interne, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, inclusiv dacă poate dezvolta noi curse spre Oradea, Baia Mare. Măcar pe piaţa internă Tarom trebuie să rămână un lider incontestabil. Pe piaţa internaţională, sigur, concurenţa e mult mai puternică şi trebuie să se încadreze în costuri”, afirma premierul.

Aeroportul Suceava este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană prin POS-Transporturi, contractul de execuţie fiind semnat în 9 august cu firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani pentru modernizarea pistei de rulare, a balizajului, a turnului de control şi pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS, costul investiţiei fiind de 105 milioane de lei fără TVA.

Citeşte şi Ponta: Relaţiile politice cu SUA sunt aproape perfecte, vrem ca şi relaţiile economice să meargă la fel

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cartierul dispărut din inima Bucureștiului. I se spunea Valea Plângerii și oamenii trăiau la un loc cu lupii. Regina Maria venea să-și cumpere flori de la grădinarii din zonă
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Cum a încercat să inducă în eroare anchetatorii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Gustul amar din vinete, coșmarul gospodinelor. Ponturi de la marii bucătari
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marea Britanie și Olanda vor pierde milioane de milionari până în 2028, potrivit unui raport UBS
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'