„În primul rând, dorim de mult şi susţinem revizuirea Constituţiei cu 300 de parlamentari. În al doilea rând, legat de cine va fi şeful comisiei, înţeleg că nu mai candidează, pentru că un şef al comisiei nu ştiu dacă poate candida. Şi în al treilea rând, PDL doreşte o Constituţie care să răspundă la ceea ce nu a funcţionat până acum în România, referitor la legătura dintre Guvern, Preşedinţie şi Parlament„, a precizat Gheorghe Flutur.
El a fost întrebat de ce Crin Antonescu nu ar putea candida la Preşedinţie dacă este preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.
„Nu ştiu. Dacă domnul Antonescu este preşedintele acestei comisii pun o întrebare: îşi pregăteşte USL-ul un alt candidat la Preşedinţie? Pentru că nu ştiu dacă este corect să fii şi preşedintele comisiei şi să fii şi candidat. De regulă ştiu că cel care conduce o comisie nu candidează. Dar este doar o întrebare„, a declarat Flutur.
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că susţine ideea ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi „politic” această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.
„Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constituţională. (…) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia (de revizuire a Constituţiei – n.r.), pentru că eu am această sarcină guvernamentală. Domnul Antonescu trebuie ca preşedinte al Senatului şi în calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidenţiale poate foarte bine să acopere politic această dezbatere şi iniţiativă de modificare a Constituţiei”, a declarat Ponta.
Premierul a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine în mod normal USL, iar în paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constituţional compus din experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în care să fie analizate propunerile partidelor.
Premierul a precizat că termenul pentru finalizarea proiectului de revizuire convenit în USL este data de 5 mai.
„În mai-iunie, dacă va fi nevoie să prelungim sesiunile parlamentare, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire, după care probabil septembrie -octombrie să avem referendumul de ratificare”, a adăugat Ponta.
El a menţionat că din comisia de revizuire va face parte un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale, dar şi din partea Guvernului, a Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii.
Surse din USL au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Uniunea susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, să devină preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale.