FMI aruncă bomba despre măsurile fiscale adoptate Guvernul României! În aceste momente, măsurile fiscale sunt blocate la Curtea Constituțională și deocamdată nu au niciun efect.
În cursul zilei de miercuri, experții FMI merg la Palatul Victoria, pentru a discuta despre soluțiile de avarie pe care le-au găsit reprezentanții Guvernului României pentru a acoperi găurile din bugetul de stat.
Între timp, reprezentanții FMI au atras atenția că veniturile bugetare sunt prea mici în comparație cu tăierile pregătite de Executiv.
De asemenea, aceștia au ridicat și problema lipsei forței de muncă și asta pentru că numărul mic de angajați nu poate susține sistemul public de pensii în viitorii ani.
Potrivit datelor INS, doar în 2022, zece salariați susțineau opt pensionari în România.
”Trebuie să fim atenți la eficiența cheltuielilor bugetare, adică să reducem cheltuielile bugetare, că unele măsuri din pachetul fiscal promovat de Guvern erau așteptate de mulți ani când vorbim de exceptarea plății unor impozite și taxe”, a declarat Dan Vîlceanu, deputat PNL.
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri cu delegația FMI, aflată la Bucureşti pentru analiza anuală a economiei româneşti. Marţi, delegaţia FMI s-a întâlnit cu membrii comisiilor parlamentare de buget-finanţe.
Echipa FMI a discutat cu autorităţile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale au avut întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a atras atenţia pe 26 septembrie asupra avertizărilor transmise de FMI referitoare la reducerea deficitului bugetar şi la măsurile suplimentare pe care trebuie să le ia România pentru combaterea evaziunii.
„Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: „Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”. În tot acest timp, ţările UE care „donează” pentru noi privesc cum dăm din umeri”, a scris Boloş pe Facebook.
Acesta a reamintit că şi Comisia Europeană a avertizat recent România în legătură cu deficitul bugetar, care în opinia Executivului comunitar va ajunge „la cote alarmante”, dacă nu vor fi luate măsuri.
„Vine Comisia Europeană şi spune: „Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, şi din Politica de coeziune şi din PNRR.” Mai pe româneşte „v-aţi întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund”. Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro şi să închidem toate proiectele de investiţii, care ar rămâne fără sursă de finanţare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri”, a mai scris Boloş pe reţeaua de socializare.