El a precizat că, în timpul ultimei misiuni, FMI şi Guvernul României au ajuns la un numitor comun privind politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a acordului stand-by, inclusiv cele prin care se va atinge ţinta de deficit bugetar, măsuri care urmează să fie supuse spre aprobare boardului executiv al Fondului.
„Cunoaştem faptul că există divergenţe în Guvern pe tema măsurilor specifice care trebuie implementate pentru a atinge ţinta de deficit bugetar. Monitorizăm atent evoluţia lucrurilor şi aşteptăm o decizie a autorităţilor dacă doresc să modifice politicile necesare pentru a atinge ţinta de deficit, înainte ca pachetul de măsuri să fie înaintat spre aprobare boardului executiv”, a spus oficialul FMI, întrebat cum comentează ultimele evenimente din România pe marginea acordului.
Citeşte şi Acordul cu România va fi discutat de către FMI în luna martie, cel mai probabil
Rice a mai spus că nu poate cunoaşte perioada când va avea loc o nouă vizită a FMI în România.
„Suntem convinşi că autorităţile îşi vor respecta angajamentele privind elementele-cheie din acord, astfel încât prima evaluare să fie finalizată. Nu pot da un termen privind următoarea vizită a misiunii”, a precizat reprezentantul Fondului.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene posibilitatea ca acciza de 7 eurocenţi să fie aplicată doar pentru benzină, iar accizarea motorinei să fie amânată cu trei luni.
Comisia Europeană este pregătită să analizeze măsuri alternative venite din partea Guvernului României, care să aibă acelaşi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare, a declarat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice şi monetare Olli Rehn.