Un oficial de top al Fondului Monetar Internațional avertizează că inteligența artificială ar putea transforma recesiunea într-un dezastru economic global.
Citește și: Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti ai FMI: „Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim”
Următoarea recesiune mondială poate avea loc pe fondul adoptării pe scară largă a Inteligenței Artificiale generative, un fenomen netestat încă de un șoc economic, scrie Axios.
„Utilizarea pe scară largă a AI ar putea transforma o recesiune obișnuită într-o criză economică profundă și prelungită, provocând perturbări la scară largă pe piețele muncii, pe piețele financiare și în lanțurile de aprovizionare”, susține Gita Gopinath, prim-director general adjunct al Fondului Monetar Internațional.
Al doilea om din FMI spune că experiența lumii în domeniul automatizării și al piețelor muncii din ultimii 20 de ani reprezintă o avertizare că pericolele sunt chiar în fața noastră. Când economia este solidă, întreprinderile sunt mai dispuse să investească în noi tehnologii și să păstreze lucrătorii. Dar când economia scade simțitor, companiile renunță la muncitori pentru a reduce costurile și s-ar putea să nu revină niciodată la nivelurile anterioare de angajați, ceea ce produce probleme grave în rândul populației ce rămâne fără locuri de muncă.
„În următoarea recesiune, AI este probabil să amenințe o gamă mai largă de locuri de muncă decât în ciclurile trecute, inclusiv locuri de muncă cu calificare superioară”, a spus adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, subliniind că vorbește despre un risc posibil, și nu despre o predicție.
„Ar putea deveni rapid și simultan excesiv de conservatori și să reechilibreze portofoliile către active sigure”, a mai spus Gopinath, care a vorbit și despre lanțurile de aprovizionare bazate pe inteligență artificială ce ar putea fi afectate de greșeli de prognoză care provoacă fluctuații uriașe ale stocurilor și producției, iar acest lucru „ar putea cauza întârzieri paralizante și o penurie de provizii esențiale în economia globală”.
„Majoritatea eforturilor internaționale de a atenua riscul AI sunt direcționate în prezent către preocupările legate de securitate, confidențialitate, etică și dezinformare. Dar avem nevoie și de un efort internațional serios pentru a proteja economia bazată pe inteligență artificială”, a mai spus Gopinath.