Tranşa face parte din programul de asistenţă financiară în valoare de 56,3 miliarde dolari acordat anul trecut Argentinei, în ideea de a contribui la stabilizarea celei de a doua economii din America Latină, afectată de o depreciere de 50% a monedei naţionale în raport cu dolarul, ceea ce a stimulat inflaţia şi a afectat evoluţia PIB-ului.
Argentina va avea acces la bani după ce obţine aprobarea Consiliului de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional, aşteptată în următoarele săptămâni. Deja Guvernul de la Buenos Aires a accesat anul trecut 15 miliarde dolari din programul de asistenţă financiară, informează Agerpres.
Banii vor fi folosiţi de Guvernul de la Buenos Aires pentru a ţine sub control inflaţia, pentru a proteja moneda locală, peso, şi a revitaliza economia, confruntată cu o recesiune dură.
FMI a cerut Executivului argentinian mai multe măsuri de austeritate, inclusiv reducerea cheltuielilor guvernamentale, pentru a ajunge la un deficit primar zero în 2019.
Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 51,2% în februarie, iar moneda naţională se depreciază în continuare în raport cu dolarul. Conform FMI, economia argentiniană s-a contractat cu 2,8% în 2018 şi ar urma să înregistreze un declin de 1,6% în 2019, dar există „perspective bune pentru o redresare graduală”, potrivit Agerpres.
În ultimele luni, zeci de mii de argentinieni au ieşit pe străzile din Buenos Aires, în semn de protest faţă de programul de austeritate promovat de preşedintele Mauricio Macri şi faţă de creşterea costurilor serviciilor publice.
Macri a decis tăierea subvenţiilor pentru utilităţile publice şi alte servicii publice în vederea reducerii deficitului bugetar cronic al Argentinei, ceea ce a dus la creşterea cu aproape 2.000% a preţurilor energiei electrice şi gazului.