Pe agenda discuţiilor cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice figurează execuţia bugetară pe anul 2011, revizuirea prognozei de creştere economică pe 2011, de la 1,5% – nivelul pe care a fost fundamentat bugetul, la 2-2,5%, precum şi revizuirea în scădere a prognozei de creştere economică pentru 2012, de la nivelul de 1,8%, din cauza înrăutăţirii contextului extern.
Revizuirea în jos a prognozei de creştere economică va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, însă misiunea FMI nu va negocia la acest moment o revizuire a deficitului bugetar sau cheltuielilor bugetare programate pentru acest an, ci va discuta despre îmbunătăţirea colectării veniturilor.
Un alt punct pe agenda discuţiilor va fi reducerea arieratelor. În timp ce arieratele la nivelul administraţiei centrale şi locale sunt ţinute sub control, o problema o ridică arieratele companiilor de stat. Autorităţile române s-au angajat să reducă arieratele companiilor de stat monitorizate de FMI, de la 17 miliarde lei la 5 miliarde lei, la finalul anului 2012.
În septembrie 2011, nivelul acestora era de 18,5 miliarde lei, sub ţinta de 19,2 miliarde lei, iar în decembrie 17 miliarde lei, peste ţinta de 15,9 miliarde lei.
Misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu România. Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România. La încheierea misiunii de la finele anului trecut, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametrii stabiliţi cu acesta.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.