De asemenea, oficialul sârb a dat asigurări că va face tot posibilul să găsească un cumpărător pentru mina de cupru deținută de stat — RTB Bor — care înregistrează pierderi masive.
La finele lui 2014, Guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a tăiat pensiile și salariile pentru a putea obține un împrumut stand-by în valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI.
FMI a fost de acord cu o majorare cu 5-7% a salariilor din sectorul public și creșterea pensiilor de anului viitor, a declarat Vucic. Acesta a adăugat: „Am avut discuții dificile și îndelungate cu FMI. Ei sunt întotdeauna prudenți, dar cred că am obținut rezultate bune, care ne fac mândri”.
Citeşte şi Director de multinaţională: Creştem salariile, iar oamenii pleacă pentru 50 de lei în plus
În 2015, creșterea economiei a fost peste așteptări, dar problema companiilor de stat rămâne un subiect sensibil în negocierile cu FMI, care insistă că acestea trebuie făcute să revină pe profit sau să fie vândute ori închise — ceea ce ar avea ca rezultat concedieri masive, potrivit Agerpres.
„Nu vom permite un colaps al RTB Bor. Îi voi implora pe chinezi, sunt capabil să stau în genunchi în fața premierului chinez Li Keqiang pentru asta”, a declarat Vucic, care a promis o soluție în următoarele șase luni.