Un document de lucru al FMI elaborat în această lună arată că reducerea cheltuielilor publice şi reducerea deficitelor au dus la efecte neluate în calcul în momentul în care măsurile de austeritate au fost adoptate. „S-a subestimat în mod semnificativ creşterea şomajului şi scăderea cererii interne odată cu consolidarea fiscală”, se arată în documentul citat de România TV.
Mai mult, este pusă sub semnul întrebării austeritatea ca mijloc eficient de ieşire din criză. „Politica de promovare a austerităţii este posibil să nu fi reprezentat cea mai bună soluţie în cazul anumitor ţări pentru depăşirea dificultăţilor economice determinate de criza globală”, se mai arată în respectivul document, semnat de către economistul-şef.
De asemenea, o analiză internă a Fondului, făcută în 2012, arată austeritatea a întârziat revirimentul economic. „Măsurile de austeritate au întârziat revenirea economică a României. Aceste măsuri au dus, însă, la evoluție prociclică accentuată, ceea ce a întarziat, practic, revenirea economică. Privind în urmă, s-ar putea argumenta că ajustarea ar fi putut fi graduală, mai ales având în vedere datoria publică redusă”, se spune în analiza respectivă.
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că evaluarea nu vizează doar România în special. „Problema austerităţii s-a pus şi la Uniunea Europeană şi la FMI şi la Banca Mondială şi s-a spus foarte clar: cei care pot, nu au nevoie de austeritate, dar cei care nu se pot finanţa la costuri rezonabile, n-au încotro”, a spus Stolojan.
Acesta susţine că nu este o noutate faptul că austeritatea afectează revenirea la creşterea economică, fiind un fenomen normal atunci când este absolut necesară consolidarea fiscală. „Peste tot unde s-a aplicat austeritatea, a provocat o diminuare a activităţilor economice (…) Sigur, s-ar fi putut lua măsuri graduale, dar acestea cereau un efort suplimentar de finanţare”, a apreciat europarlamentarul PDL.