FMI recomandă Fiscului să selecteze contribuabilii controlaţi de Direcţia Mari Contribuabili după cifra de afaceri

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să modifice criteriile de selecție a contribuabililor administrați de Direcția Mari Contribuabili (DMC), astfel încât principalul criteriu să fie nivelul cifrei de afaceri, și să asigure salarii competitive angajaților cheie.
Filip Stan
02 sept. 2016, 11:30
FMI recomandă Fiscului să selecteze contribuabilii controlaţi de Direcţia Mari Contribuabili după cifra de afaceri

Recomandările sunt cuprinse în „Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili”, care a fost întocmit în urma vizitei experților Fondului Monetar Internațional, din 7-21 aprilie 2016, pe baza datelor valabile în septembrie 2015.

„Repartizarea contribuabililor la DMC se realizează incorect. DMC se străduiește să administreze 2.392 de contribuabili ce generează sub 50% din veniturile fiscale totale colectate de ANAF. O selectare mai bună (bazată pe cifra de afaceri a contribuabililor) ar genera 1.200 — 1.400 de contribuabili la DMC, ce ar însuma până la 60% din veniturile totale. (…) Criteriile ar trebui să se aplice contribuabililor din întreaga țară și ar trebuie să reprezinte principalul mecanism de a stabili dacă un contribuabil este în portofoliu sau în afara lui’, se subliniază în raportul citat.

În plus, pe termen scurt, FMI susține că ANAF ar trebui să mențină sau chiar să majoreze numărul de angajați ai DMC, chiar dacă prin aplicarea noilor criterii populația administrată de DMC (angajații companiilor din portofoliu—n.r.) s-ar putea reduce semnificativ. „Chiar dacă această populație se va reduce, importanța ei, din punct de vedere al veniturilor ce trebuie protejate, va crește”, se menționează în documentul citat, scrie Agerpres.

Totodată, personalul Direcției ar trebui instruit prin cursuri de pregătire profesională, inclusiv prin programe de schimb cu administrațiile fiscale avansate. FMI consideră că este vital ca personalul DMC sa fie foarte bine pregătit, ca să poată face față omologilor lor din firmele de contabilitate.

De asemenea, procedurile de rambursare a TVA (analiza riscurilor și control) ar trebui revizuite pentru a reduce utilizarea excesivă a resurselor de control.

O altă recomandare a FMI susține eliminarea din legi și reglementări a mai multor prevederi precum obligația ANAF de a controla contribuabilii strict din rațiuni legate de prescriere, răspunderea personală pe care o au inspectorii de control și alte categorii de angajați pentru nerealizarea veniturilor și a obligația inspectorilor de control de a examina toate perioadele fiscale ce s-au scurs de la data ultimului control fiscal.

Pe termen mediu (1 — 3 ani), FMI recomandă ANAF să asigure pentru DMC o clădire corespunzătoare, mijloace de transport suficiente și instrumente tehnice moderne adecvate, pentru realizarea de controale fiscale electronice.

În același timp, FMI solicită „asigurarea de salarii competitive la nivelul domeniului de activitate, pentru directorii și personalul cheie al DMC, în mod special pentru inspectorii de control, departamentul juridic și experții TI, pentru a atrage și păstra personalul cu calificări și competențe excepționale”, se mai arată în documentul citat.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Fermierii polonezi blocază un punct de frontieră cu Ucraina în semn de protest
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni