FMI: România nu îşi permite să reducă taxele dacă nu îmbunătăţeşte colectarea şi administrarea acestora

Guvernul de la București ar trebui să reanalizeze momentul adoptării reducerilor de taxe precum și dimensiunea acestor scăderi, a declarat vineri, Andrea Schaechter, șeful misiunii FMI în România, într-o teleconferință pe tema consultărilor cu România în baza Articolului IV.
Iulian Tudor
27 mart. 2015, 15:14
FMI: România nu îşi permite să reducă taxele dacă nu îmbunătăţeşte colectarea şi administrarea acestora

„Trebuie să punem întrebarea care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru respectarea țintelor fiscale pe termen mediu. În acest moment, ținta de deficit prevăzută în buget este în linie cu ținta prevăzută în acordul stand by și pentru orice reduceri suplimentare de taxe, trebuie avute în vedere măsuri compensatorii pentru ca aceste ținte bugetare, care sunt o prioritate, să fie atinse”, a subliniat Andrea Schaechter.

Șeful misiunii FMI a subliniat, totodată, că instituția sprijină măsurile care ajută la reducerea decalajului dintre ceea ce se colectează din TVA și ceea ce ar trebui colectat și atrage atenția asupra faptului că reducerea acestui decalaj cere timp și este nevoie de un compromis între demararea unor reduceri agresive de taxe și îmbunătățirea colectării taxelor.

„Trebuie realizat un echilibru atent între aceste două elemente care trebuie să meargă mână în mână. Considerăm că dimensiunea reducerilor de taxe este o decizie care trebuie reanalizată cu atenție, având în vedere că este nevoie de timp pentru realizarea progreselor pe partea colectării veniturilor”, a menționat Schaechter.

FMI recomandă României extinderea acoperirii instituţionale a rapoartelor fiscale

Pe de altă parte, aceasta a explicat că luarea unor decizii cu privire la reduceri de taxe pe baza execuției bugetare la două luni este prematură.

„Reducerile de taxe sunt modificări importante ale mediului fiscal, modificări menite să fie în vigoare pentru o vreme. Credem că este prematură luarea de decizii pe baza datelor pe două luni (a execuției bugetare — n.r.). Cu toate acestea, vedem că în primele două luni ale anului bugetul a înregistrat un surplus. Am dori să avertizăm că o mare parte a surplusului a fost înregistrat deoarece cheltuielile au fost semnificativ mai mici decât era prevăzut în planurile bugetare. Important pentru reducerile de taxe este ca progresele realizate pe partea îmbunătățirii colectării veniturilor să fie permanente”, a mai spus șeful misiunii FMI pentru România.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul va analiza, în luna aprilie, variantele de reducere a TVA încă din acest an, urmând să aleagă una dintre cele două în discuție — reducerea generală de TVA la 20% sau reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare, iar dacă va fi adoptată luna viitoare, o astfel de măsură este posibil să intre în vigoare la 1 iunie, cu șase luni mai devreme decât estimările inițiale.

Echipe ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) au discutat la București, în perioada 27 ianuarie — 10 februarie 2015, cu autoritățile române a treia revizie a Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI. În cadrul aceleiași misiuni au avut loc consultările anuale pe marginea Articolului IV din statutul FMI.

În cadrul Articolului IV, FMI susține discuții bilaterale cu statele membre, de regulă anual. O echipă de experți a instituției vizitează țara respectivă, colectează informații economice și financiare și discută cu autoritățile politicile de dezvoltare ale țării. Ulterior, echipa FMI elaborează un raport care este analizat de board-ul instituției financiare internaționale.

Comitetul Director al Fondului Monetar Internațional a analizat miercuri, 25 martie, raportul experților FMI realizat în urma vizitei de la București.

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...