Pe fondul nivelului redus al dobânzilor la nivel global, majorarea acestor cheltuieli ar putea „crea milioane de locuri de muncă directe pe termen scurt şi alte milioane indirect pe termen lung”, au precizat reprezetanţii FMI, pe blogul instituţiei.
Pornind de la ipoteza că vor fi realizate „investiţii de calitate”, instituţia financiară cu sediul la Washington susţine că majorarea investiţiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creşterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% şi a PIB-ului cu 2,7%, alături de creşterea gradului general de încredere în revenire, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Pandemia de coronavirus a provocat o încetinire economică semnificativă la nivel global. Chiar şi înainte de declanşarea pandemiei, FMI estima că investiţiile publice „au fost foarte slabe în ultimul deceniu, în ciuda deteriorării drumurilor şi podurilor în unele dintre economiile avansate şi a nevoilor mari de infrastructuri pentru transport, apă curată şi canalizare” în ţările sărace.
Fondul Monetar Internaţional menţionează că între două şi opt locuri de muncă sunt create pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru infrastructura tradiţională şi între 5 şi 14 pentru fiecare milion de dolari cheltuiţi pentru cercetare, dezvoltare şi tehnologie verde, notează sursa citată.