Instituţia cu sediul la Washington încearcă să convingă China, Rusia, Brazilia, India, Japonia şi ţările exportatoare de petrol să fie principali contributori, potrivit oficialului, care a făcut declaraţiile sunb protecţia anonimatului, întrucât discuţiile dintre FMI şi state sunt confidenţiale, scrie MEDIAFAX.
Fondul vrea ca un acord să fie încheiat la reuniunea din 25-26 februarie a miniştrilor de Finanţe şi şefilor de bănci centrale în Mexico City.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat marţi că Fondul analizează posibilităţi de a-şi creşte resursele, aflate în prezent la 385 miliarde de dolari. În timp ce ţările din zona euro s-au angajat deja să contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anunţat că nu au planuri pentru noi împrumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au înţeles anul trecut asupra acestui aspect.
„Cea mai mare provocare este să răspundem la criză într-un mod adecvat şi mulţi membri ai consiliului director au subliniat necesitatea şi urgenţa unor măsuri colective pentru limitarea crizei datoriilor din zona euro şi protejarea economiilor la nivel global”, a spus Lagarde, într-un comunicat, după o reuniune desfăşurată marţi a boardului director al FMI.
Efortul FMI de a-şi asigura mai mulţi bani ar putea susţine creşterea în continuare a încrederii investitorilor în datoria ţărilor din zona euro. Euro s-a apreciat miercuri, iar acţiunile europene au crescut, scrie MEDIAFAX.
Suplimentarea resurselor FMI va fi probabil discutată la o reuniune de săptămâna aceasta a secretarilor de stat din ministerele de Finanţe ale ţărilor G20. La summit-ul din noiembrie, de la Cannes, liderii G20 au refuzat să aloce noi fonduri FMI şi au cerut în schimb ca guvernele ţărilor din zona euro să facă mai mult pentru a rezolva criza. Oficialii au afirmat însă că se vor asigura că Fondul „continuă să aibă suficiente resurse pentru a-şi îndeplini rolul sistemic”.
Un oficial SUA a reiterat această poziţie în decembrie, spunând că administraţia preşedintelui Barack Obama nu va acorda noi fonduri FMI.
Guvernul Rusiei nu va decide asupra unei contribuţi la FMI înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, a spus, miercuri, într-un interviu la Moscova, vicepremierul Igor Şuvalov.