FNSA i-a transmis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a-i aminti că problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din administraţia publică locală, lipsa de motivare a acestora şi, în consecinţă, apariţia unui exod al profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea în primăriile şi consiliile judeţene din România au dus la declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional, la începutul anului, în sectorul „Administraţie publică”.
„Ȋn acest sens, sindicatele afiliate federaţiei noastre au organizat şi participat, în data de 20.02.2015, la o primă formă de protest, şi anume greva de avertisment cu întreruperea programului în intervalul orar 10.00-10.30. A urmat, în data de 30.04.2015, greva generală de o zi, la care au participat 32.000 de salariaţi din 20 de consilii judeţene, 30 de municipii, 50 de oraşe şi 2.800 primării de comune. Spre surprinderea noastră, după aceste acţiuni de protest, toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în sectorul bugetar au beneficiat de majorări salariale semnificative, în unele cazuri de până la 70 la sută, cu excepţia salariaţilor din administraţia publică locală”, se precizează în scrisoare transmisă lui Klaus Iohannis.
Rovana Plumb: Toate majorările salariale sunt prevăzute în proiectul de buget pe 2016
Sindicaliştii îl informează pe preşedinte că au demarat acţiunea pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale în administraţia publică locală, ca urmare a faptului că salariaţii din primării, consilii judeţene şi instituţiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării sunt cei mai slab plătiţi salariaţi din sectorul bugetar, peste 50 la sută dintre ei având salariul sub 1.200 de lei pe lună.
FNSA mai arată că prin OUG 41/2015, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare, s-a dat posibilitatea instituţiilor din administraţia publică locală din România să aplice prevederile OUG 27/2015 – pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice şi pentru stabilirea unor măsuri bugetare -, ceea ce presupune o creştere salarială de 12 la sută pentru funcţionarii din primării şi consilii judeţene.
Sindicaliştii menţionează că această majorare este semnificativ inferioară celei acordate altor categorii de bugetari.
FNSA mai arată că majorarea cu 10 la sută, prevăzută de OUG 35/2015 – pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, ar fi dovada că statul român tratează în mod responsabil salariaţii din sectorul bugetar.
„Vă adresăm pe această cale, Domnule Preşedinte, rugămintea de a promulga Legea privind aprobarea OUG nr. 35/2015, ce prevede o creştere salarială de 10 la sută pentru administraţia publică locală din România, venind astfel în sprijinul salariaţilor din acest sector de activitate. Ȋn caz contrar, FNSA va trece la organizarea următoarei forme de protest, şi anume încetarea programul de lucru, în fiecare zi, timp de două ore, pe termen nelimitat, începând din momentul nepromulgării actului normativ menţionat mai sus”, se menţionează în scrisoare.
FNSA are în componenţă sindicate din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, însumând aproximativ 40.000 de membri.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 11 noiembrie, OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări.