Aproape 5.000 de asistenţi ai persoanelor cu handicap sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit drepturile salariale cuvenite din luna mai. Asistenţii veniţi din Maramureş, Braşov, Călăraşi şi Bucureşti şi-au spus nemulţumirile în stradă.
Mai mulţi reprezentanţi ai protestatarilor au intrat la negocieri la Ministerul Muncii. Eu au stat de vorbă cu Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi cu Lăcrămioara Corcheş, director general în Ministerul Muncii. Cei doi oficiali le-au promis asistenţilor că îşi vor primi banii şi li se vor rezolva toate problemele.
Protestatarii au plecat optimişti şi au declarat că este prima dată când cineva din minister a stat de vorbă cu ei.
Asistenţii personali au spus că până în prezent orice cale de dialog cu Ministerul Muncii a fost blocată, iar promisiunile făcute de reprezentanţii Ministerului, după o serie de acţiuni în stradă în luna septembrie, nu au fost onorate, deşi primăriile dispun, conform legii, de fonduri pentru plata salariilor. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât primăriile, care au angajaţi asistenţi personali, nu au achitat pentru aceştia nici contribuţiile sociale, nici asigurările de sănatate.
Şi cerscătorii de vite din toată ţara au protestat miercuri în faţa Ministerului Agriculturii. Oamenii sunt scandalizaţi că Guvernul le acordă subvenţii mai mici decât în 2009 pe cap de animal şi cer majorarea ajutorului din partea statului. Crescătorii de bovine ameninţă că îţi vor duce animalele în faţa guvernanţilor, dacă nu vor fi ascultaţi.
Dascălii au început şi ei protestele în faţa Ministerului Educaţiei. Profesorii vor picheta în fiecare zi, între orele 11.00 şi 14.00, Ministerul Educaţiei.
Principala nemulţumire a dascălilor este îngheţarea salariilor angajaţilor din sistemul public în 2012. De asemenea, profesorii cer respectarea prevederilor Legii Educaţiei, prin care educaţia ar trebui să primească 6% din PIB începând cu 1 ianuarie 2012, faţă de 2% din PIB cât este în prezent. Dascălii sunt nemulţumiţi şi de blocarea posturilor din unităţile de învăţământ.
„După cum se ştie, anul următor bugetul învăţământului este mai mic decât cel pe 2011. Degeaba se spune ca se va aloca 6% din PIB pentru că această prevedere legală nu se respectă”, spune Mihai Dima, preşedinte FSLI.
Profesorii spun că vor protesta până când instituţiile statului vor da curs revendicărilor.