UPDATE: Raed Arafat a precizat că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome uşoare. Aceştia au fost dus cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeş în principal şi la Matei Balş.
„Asta este cifra care a fost comunicată până acum, 32 de muncitori care sunt pozitivi. S-a vehiculat numărul de 34, dar avem confirmare pe 32. Sunt muncitori din afară României, din zona Indiei, din ce am înţeles, dar sunt de un an în România şi lucrează la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial. La acest moment nu avem informaţii să fie vreunul în stare gravă. Ei vor fi evaluaţi de medicii infecţionişti, după care se va decide izolarea, unii vor rămâne internaţi. Va fi carantinată şi zona în care locuiesc muncitorii pentru a vedea dacă sunt şi alţii testaţi pozitiv”, a declarat Raed Arafat duminică la Digi 24.
UPDATE: „Este vorba despre o comunitate de 108 oameni. Dintre aceştia, 32 au fost depistaţi cu infecţie COVID. Ei vor fi duşi la spitalele COVID din Capitală. Ceilalţi (…), care trebuie să intre în carantină instituţionalizată, vor fi repartizaţi, prin grija PMB şi a Primăriei Sectorului 4, în centre special amenajate la nivelul municipiului Bucureşti, parte în Sectorul 4, parte în alte zone ale Capitalei, zone în care Primăria Municipiului Bucureşti are contracte cu entităţile respective”, a precizat Daniel Băluţă, primarul sectorului 4.
Edilul a afirmat că începând cu ziua de sâmbătă toate organele statului au colaborat şi cooperat pentru ca oamenii din zonă să nu fie puşi în pericol şi au fost luate deja toate măsurile necesare.
„În cursul zilei de astăzi, toţi oamenii vor fi duşi parte în spitalele COVID, cei care au fost depistaţi pozitiv, iar restul vor fi duşi în carantină instituţionalizată. Acest focar a fost izolat şi toate măsurile necesare sunt luate”, a subliniat Daniel Băluţă.
Primele două cazuri de infectare în șantier ar fi apărut în urmă cu o săptămână. Locuitorii din zona șantierului sunt speriați. Oamenii spun că indienii mergeau des la cumpărături, în grupuri mari.
O anchetă epidemiologică aflată în curs va stabili care este starea muncitorilor de pe șantier.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că urmează să fie făcute verificări la Sectorul 4, unde există 32 de muncitori indieni, confirmaţi cu COVID-19, care munceau pe un șantier.
„Ne interesează starea de sănătate, iar apoi ne mai interesează să verificăm legalitatea contractelor. Cine este persoana mă interesează mai puțin. O să fie verificări în cât mai scurt timp. Am luat o decizie justă”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, duminică dimineaţă.
În sectorul 4 al Capitalei lucrează în construcții peste 2.000 de muncitori din India, Pakistan și Vietnam. Aceștia locuiesc pe șantier, în containere.