Un număr de 16 copii, cu vârste între un an şi zece ani, câte opt din fiecare comună, se află internaţi la Spitalul Rădăuţi, pe Secţia de Boli Infecţioase, scrie suceavanews.ro.
Citeşte şi Greşeli care duc la ciroză: Află de ce trebuie să te fereşti pentru a nu te îmbolnăvi
Potrivit DPS Suceava, copiii sunt membri ai unor familii învecinate, între care există legături de rudenie şi care se vizitează. Direcţia de Sănătate Publică a distribuit substanţe dezinfectante şi 80 doze de vaccin antihepatitic de tip A pentru cei care au intrat în contact cu copiii bolnavi.
De asemenea, s-au recoltat trei probe de apă din fântânile familiilor respective, iar rezultatul probelor a fost necorespunzător atât chimic, cât şi bacteriologic.
„Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită”, spun cei de la DSP Suceava.
Citeşte şi Cum îţi dai seama dacă ai ficatul „obosit”
Primarii celor două comune au dispus deja luarea unor măsuri pentru stârpirea acestui focar. Cele mai multe dintre persoanele îmbolnăvite trăiau în condiţii precare de igienă.
„S-au luat toate măsurile care se impun prin lege. Secretarul împreună cu o comisie au mers la faţa locului şi fac verificări încă de ieri (n.r. marţi).În primul rând afişaj public pe toate fântânile de unde nu se poate bea apă, vaccinare la toate persoanele în zonă, s-a făcut dezinfecţia fântânilor de către DSP şi sunt în atenţia medicilor de familie. E monitorizare continuă şi cred că vom scăpa. Acolo sunt şi familii de rromi. Au mai fost cazuri, dar nu am mai avut de multă vreme. Am înţeles că la vreo 4-5 le-a depistat hepatita în spital, au mers acolo şi atunci s-a văzut. Au mers, unul, doi trei şi atunci şi-au dat seama că e ceva în neregulă. Eu am dat dispoziţiile care trebuie date ca primar”, a declarat primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei.