Focarul de COVID-19 de la şcoala 28 este din cauza tulpinii britanice. Asta a declarat Adriana Pistol, director în cadrul INSP, în cadrul unei conferinţe de presă privind desfăşurarea campaniei de vaccinare anti-COVID în România.
„Este clar un focar care este datorat acestei tulpini B 1.1.7. Cel puţin primele patru persoane identificate au şi intrat în procesul de secvenţiere la Institutul Matei Balş.
Este un proces laborios şi durează câteva zile bune. Nu mă aştept ca înainte de ziua de vineri să se confirme”, a explicat Adriana Pistol.
Citeşte şi: Vlad Voiculescu insistă să nu se deschidă şcolile după focarul din Bucureşti cu tulpina britanică
Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP a precizat că autorităţile sanitare nu mai trebuie să cheltuie bani pentru secvenţiere, analiza prin care este depistată tulpina britanică a COVID-19.
„Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi este suficient ca să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeaşi tulpină. Nici nu cred că mai trebuie să cheltuim bani cu secvenţierile.
Focarul putem să spunem că s-a creionat şi definit. Niciuna dintre persoanele respective nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie. Nu este periclitată starea de sănătate”, a explicat Adriana Pistol.
De asemenea, dr. Adriana Pistol a declarat că autorităţile nu au impus un număr limită de secvenţieri pentru depistarea tulpinii britanice a COVID-19, însă acest lucru este un proces „laborios şi costisitor”.
Există acele tulpini suspecte. Anumite gene care sugerează posibilitatea de a fi o tulpină de tip britanic care îl face pe omul din laborator să supună această tulpină unui proces de secvenţiere”, a spus dr. Adriana Pistol.
Medicul infecţionist a mai afirmat că în România nu există foarte multe laboratoare în care poate fi realizată secvenţierea necesară depistării tulpinii COVID-19, descoperită în Marea Britanie.
„E un proces laborios şi costisitor. Costă undeva la 500 de euro o secvenţiere de tulpină.
Nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru, dar în momentul în care există o suspiciune se trece la secvenţierea tulpinii respective.
Nu este nu număr pe care-l stabilim. Nu ar fi corect să facem acest lucru. În momentul în care omul din laborator are o suspiciune asupra acelei tulpini, să facă demersurile respective pentru a fi secvenţiată”, a afirmat dr. Adriana Pistol.