Folosirea excesivă a reţelei Facebook, asociată cu narcisismul „toxic”

Folosirea excesivă a reţelei Facebook, o activitate caracterizată în multe cazuri prin liste uriaşe de "prieteni" şi prin actualizări frecvente ale statusului zilnic, a fost asociată cu apariţia unor elemente negative de personalitate, precum narcisismul toxic.
Romania TV
22 mart. 2012, 13:12
Folosirea excesivă a reţelei Facebook, asociată cu narcisismul

Potrivit unui nou studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de utilizatori ai reţelei de socializare Facebook, o activitate intensă desfăşurată de useri pe acest site a fost asociată nu doar cu apariţia narcisismului, ci şi cu apariţia unor elemente „toxice” ale acestei trăsături de personalitate, relatează hollywoodreporter.com.

Studiul, publicat în revista Personality and Individual Differences, a comparat activitatea de pe Facebook cu scorurile obţinute la un test de personalitate privind nivelul de trăsături narcisiste.

Persoanele care au obţinut cele mai mari scoruri la acest test aveau în acelaşi timp mai mulţi „prieteni”, postau mai multe poze cu ele însele şi îşi schimbau mult mai des statusurile zilnice pe Facebook.

Acelaşi studiu a evidenţiat faptul că persoanele etichetate drept narcisiste au tendinţa de a răspunde în mod agresiv acelor comentarii ironice făcute de ceilalţi utilizatori de Facebook la adresa lor şi de a-şi schimba mult mai des fotografia principală din contul lor de Facebook.

Cu toate că narcisismul poate fi „sănătos” în anumite doze, atunci când această trăsătură de personalitate se regăseşte la o persoană într-o „doză” prea mare – caracterizată prin comportament egoist, aroganţă, lipsa empatiei şi sentimentul că totul i se cuvine – narcisismul poate să devină perturbator din punct de vedere social pentru indivizi şi pentru relaţiile acestora.

Deşi în trecut şi alte studii au asociat comportamentul narcisist cu utilizarea excesivă a reţelelor de socializare, acest studiu este unul dintre primele din lume care au evidenţiat o legătură directă între numărul mare de prieteni pe Facebook şi prezenţa unor elemente „toxice” ale narcisismului în personalităţile utilizatorilor participanţi.

Cercetătorii de la Universitatea Western Illinois au analizat activitatea de pe Facebook desfăşurată de 294 de persoane, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-65 de ani, şi au măsurat două elemente „social perturbatoare” ale narcisismului – exhibiţionismul grandios şi sentimentul că totul i se cuvine/ dorinţa de a-i exploata pe ceilalţi.

Primul element se referă la „tendinţa de a fi absorbit de propria persoană, vanitate, sentimentul de superioritate şi tendinţele exhibiţioniste”, iar persoanele care au obţinut scoruri mari în acest sens simt nevoia de a se afla permanent în centrul atenţiei. Aceste persoane spun adeseori lucruri şocante şi se prezintă în ipostaze indecente, întrucât nu suportă ideea de a fi ignorate sau de a rata şansa de a se autopromova. Potrivit noului studiu, persoanele cu cele mai mari scoruri aveau cei mai mulţi „prieteni” pe Facebook, în unele cazuri numărul acestora depăşind 800 de persoane.

Al doilea element include aspecte precum „sentimentul că totul i se cuvine şi dorinţa de a-i manipula pe ceilalţi şi de a obţine avantaje de la ceilalţi”.

Persoanele care au obţinut scoruri ridicate la ambele elemente sunt mai dispuse, totodată, să accepte cererile de prietenie expediate de utilizatori necunoscuţi şi să ceară de multe ori ajutor din partea „prietenilor” din listele lor, însă sunt dispuse de mai puţine ori să ofere ajutor celorlalţi.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul bizar în care nicio busolă nu funcționează. I se mai spune și “al treilea pol magnetic al Pământului”
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Turist român, păcălit de polițiștii turci. A plătit o taxă inexistentă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Gratis pentru mii de proprietari de casă din România. Primesc și teren. Faci contract cu Primăria
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!