Pe numele australianului de 45 de ani este emis un mandat de arestare în cadrul unei anchete pentru viol, după o plângere depusă de o suedeză, în 2010. Interogatoriul se va desfășura în încăperile Ambasadei Ecuadorului din capitala britanică, a precizat cancelaria acestei țări într-un comunicat.
În februarie, Julian Assange a repurtat o victorie importantă în fața grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, care a estimat că Suedia și Marea Britanie îngrădesc drepturile sale fundamentale. Însă procuroarea suedeză însărcinată cu dosarul privind violul, care dorește să-l audieze pe Assange, și poliția britanică, hotărâtă să pună în aplicare mandatul de arest european imediat ce bărbatul va ieși din ambasadă, au respins această opinie, informează Agerpres.
Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la decizia unui tribunal suedez de a menține mandatul de atestare european la adresa sa în pofida deciziei unui comitet al ONU, care a estimat că el se află în ‘detenție arbitrară’.
Citeşte şi WikiLeaks scoate la lumină „peste 100.000 de documente” despre structura de putere din Turcia
Acest tribunal de la Stockholm a estimat în mai că ‘Julian Assange rămâne suspect de viol și că există în continuare un risc ca el să fugă sau să se eschiveze într-un fel sau altul de la un proces sau o condamnare’, iar de aici necesitatea unui mandat de arestare. Apelul lui Assange a fost depus oficial marți în fața justiției suedeze, a anunțat miercuri avocatul său Tomas Olson, potrivit Agerpres.
Julian Assange a înființat în 2006, alături de alți câțiva, site-ul WikiLeaks, care a difuzat din noiembrie 2010 peste 250.000 de comunicări diplomatice, dezvăluind dedesubturile diplomației SUA. Assange încearcă să scape de extrădarea în SUA, unde riscă pedeapsa cu moartea sau o detenție pe termen foarte lung.