Fondul acordă despăgubiri persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA. În cazul autovehiculelor fără RCA valabil, fondul acordă despăgibuiri pentru vătămări corporale sau decese, cât și daune materiale. Pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.
“În cursul anului 2015, din fond au fost plătite despăgubiri pentru daune în sumă totală de 41.644.546 lei pentru un număr total de 1.330 persoane, din care 457 pentru persoane care au suferit daune materiale și 873 pentru vătămări corporale sau deces, pentru ca pe parcursul întreg anului 2016, din fond să fie plătite despăgubiri pentru daune în sumă totală de 29.647.858 lei unui număr total de 1.229 persoane, din care 493 de despăgubiri plătite unor persoane pentru daunele materiale suferite și 736 pentru vătămările corporale proprii sau pentru suferința provocată prin decesul unor persoane apropiate”, se arată în răspunsul FPVS. Pe de altă parte, numărul de cazuri noi avizate a urcat la 1.717 în 2016, față de cele 1.598 înregistrate în anul 2015, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,45%; “Anul 2016 devine astfel cel de-al șaselea an consecutiv, din toată activitatea de până acum a Fondului, când volumul total al despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale sau deces a depășit volumul de despăgubiri plătite pentru daunele materiale suferite de persoanele păgubite care au vocație la despăgubire din Fond. Estimăm că această tendință se va menține și în anii următori de activitate ai Fondului, acesta plătind în ultimii patru ani aproape 90% din total despăgubiri pentru vătămări corporale sau deces”, se mai spune în răspunsul FPVS.
Divizia de investiții a Băncii Mondiale și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, printre acționari Dincolo de reducerea numărului de dosare, reprezentanții FPVS explică scăderea sumelor achitate prin faptul că instanțele de judecată obligă persoanele vinovate de producerea prejudiciului și implicit angajează și fondul, în calitate de garant, la plata unor sume cu titlu de despăgubiri destul de predictibile și din ce în ce mai apropiate de media practicii și jurisprudenței cuprinse și în Ghidul pentru stabilirea daunelor morale. “Același fenomen l-am putut observa în ultima perioadă și în cazul majorității hotărârilor pronunțate împotriva persoanelor vinovate care aveau acoperire prin asigurarea RCA și care, în final, sunt suportate de către asigurătorii RCA autorizați în România să practice această formă de asigurare și implicit de consumatorul onest al acestui produs obligatoriu RCA”, susțin reprezentanții instituției. La sfârșitul anului 2016, FPVS avea un număr total de 1.451 dosare de daună deschise pentru care au fost constituite rezerve, față de cele 1.189 dosare aflate încă în lucru la finele anului 2015.
“Se poate observa o ușoară creștere a numărului total de cazuri aflate încă în lucru care urmează tendința de creștere care a putut fi observată și la nivelul numărului de cazuri noi avizate. Astfel, pentru cele 1.451 dosare de daună aflate în diverse stadii de lucru, deci încă în rezervă, la data de 31.12.2016 au fost estimate și constituite rezerve de daună în sumă totală de 85.936.794 lei la finele anului 2016”, se mai spune în răspunsul intituției. FPVS a fost înființat în februarie 2006 și este constituit în baza contribuțiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).