Fondul de rulment și fondul de reparații. Românii care stau la bloc trebuie să știe câteva lucruri importante despre banii pe care îi plătesc la întreținere atât pentru fondul de rulment, cât și pentru fondul de reparații.
Fondul de rulment se plătește lunar de toți cei care stau la bloc. Banii se folosesc pentru plata cheltuielilor pentru apă, curent, salubritate sau alte servicii comune. Acești bani sunt, de fapt, o rezervă pe care asociațiile de proprietari o folosesc pentru a plăti facturile la timp.
Atenție, deși multă lume le confundă, fondul de rulment nu e același lucru cu fondul de reparații. Primul se folosește exclusiv pentru plata facturilor curente și nu poate fi folosit pentru reparații majore.
Fondul de reparații este strâns pentru a acoperi costurile legate de întreținerea și reabilitarea părților comune ale blocului, cum ar fi reparațiile la fațadă, acoperiș, instalații sau alte lucrări necesare pentru bunăstarea întregii clădiri. De asemenea, conform legii nr. 196/2018, fondul de reparații poate fi folosit și pentru reabilitarea termică a căldurii.
Ce trebuie să știți este că toți românii care stau la bloc sunt obligați să plătească cele două fonduri, indiferent de etajul la care locuiesc sau de frecvența cu care folosesc anumite părți comune.Toți proprietarii de apartamente sunt obligați să contribuie la reparații pe tereasă sau la scara blocului, chiar dacă locuiesc la parter și nu folosesc terasa, potrivit click.ro.
Cum poți evita să fii păcălit de administrator
Pentru a nu te trezi cu facturi umflate la întreținere, trebuie să știi foarte bine destinația fiecărui fond. Dacă observi că banii sunt folosiți pentru reparații sau alte lucrări nejustificate, trebuie neapărat să vorbești cu administratorul.
De asemenea, verifică întotdeauna extrasele contabile ale asociației și cere detalii despre modul în care sunt folosite fondurile. Administratorul este obligat să-ți pună la dispoziție informații clare și detaliate.
Participă la adunările generale. Toate hotărârile privind utilizarea banilor trebuie să fie dezbătute și aprobate.
Dacă o parte comună a imobilului este folosită exclusiv de un singur proprietar (cum ar fi o curte comună transformată în spațiu privat), acest lucru trebuie făcut pe baza unui contract legal și cu acordul tuturor celorlalți locatari. Veniturile obținute din aceste contracte trebuie să intre exclusiv în fondul de reparații.
Pentru a ști exact ce drepturi ai și cum pot fi gestionate corect fondurile asociației, trebuie să cunoști bine legea nr. 196/2018.
Citește și Ce trebuie să ştie românii care cumpără un apartament vechi. Este obligatoriu!