Fondul Proprietatea: Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului

Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa, susţin reprezentanţii Fondului Proprietatea, într-un comunicat.
Alina Costache
06 feb. 2019, 11:15
Fondul Proprietatea: Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului

„Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României şi, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate”, se spune în comunicat.

Potrivit Fondului, ordinul recent adoptat de ANRE va crea dezechilibre severe pe piaţa energiei din România, iar o consecinţă imediată va fi creşterea preţurilor pe piaţa concurenţială, cu efecte negative asupra economiei României, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi a valorii de piaţă a companiilor afectate. Consumatorii casnici vor fi afectaţi negativ ca urmare a creşterii acestor preţuri care se vor regăsi în scumpiri la diferite produse.

Conform FP, Ordinul ANRE nu tratează în mod echitabil producătorii de energie electrică, punând povara subvenţionării consumatorilor care beneficiază de furnizarea de energie electrică în mod reglementat în special în sarcina producătorilor care au costurile de producţie cele mai scăzute (precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii controlate de Statul român).

FP menţionează că stabilirea profitului reglementat la valoarea arbitrară de 5% nu are niciun fundament economic, creează prejudicii financiare semnificative producătorilor afectaţi şi nu este în acord nici cu textul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. Astfel, Ordinul penalizează producătorii de energie care au luat măsuri de creştere a eficienţei şi creează un avantaj nejustificat producătorilor de energie electrică ineficienţi.

Având în vedere cele de mai sus, Fondul Proprietatea recomandă cu tărie utilizarea unei referinţe de preţ de piaţă pentru stabilirea preţului la energie electrică vândută pe piaţa reglementată, cum ar fi, pentru exemplificare, preţul pe piaţa zilei următoare.

Totodată, acesta poate duce la importuri de electricitate la preţuri care nu pot fi plafonate, astfel penalizând şi mai mult consumatorii şi producătorii din România.

Pe de altă parte, Ordinul afectează în mod sever companiile, forţându-le să vândă energie pe piaţa reglementată. Stabilirea unor cantităţi specifice de energie pe piaţa reglementată dublată de impunerea unor preţuri reglementate sub preţul pieţei vor avea consecinţe grave asupra situaţiei financiare a companiilor care vor fi obligate să vândă energie în astfel de condiţii reglementate. Cele mai afectate vor fi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Conform FP, cantitatea maximă de energie electrică ce va fi vândută pe piaţa reglementată (până la 65% din producţia de energie hidro şi nucleară) este excesiv de ridicată, putând cauza companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pierderi financiare de ordinul sutelor de milioane de lei. De asemenea, aceste măsuri vor avea ca efect colectarea, sub formă de dividende, a unor venituri reduse de către stat din aceste companii, întrucât toate pierderile sunt suportate în final de acţionarii celor două companii.

În plus, impunerea unor producători a condiţiei de a vinde pe piaţa reglementată un volum disproporţionat de mare din producţia anuală, pe fondul obligaţiilor curente ale acestora din contracte deja încheiate, îi expune riscului de a achiziţiona electricitate de pe piaţa liberă pentru a acoperi cererea de energie pe piaţa reglementată. Astfel, producătorii vor raporta pierderi record din achiziţia de electricitate la un preţ mai mare de pe piaţa concurenţială comparativ cu preţul la care vor trebui să vândă pe piaţa reglementată. Acest tip de practici a reprezentat unul dintre motivele care a cauzat insolvenţa Hidroelectrica în 2012, coroborat cu alţi factori care au influenţat situaţia financiară a companiei.

FP arată că măsura reduce stocurile de cash ale companiilor, care ar putea fi folosite pentru finanţarea investiţiilor, astfel afectând în mod negativ stabilitatea pe termen lung a sectorului energetic.

De asemenea, Ordinul care stabileşte preţuri reglementate încalcă în mod flagrant legislaţia naţională şi europeană în vigoare. Atât Legea 132/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale (Legea energiei), cât şi Directiva Europeană 72/2009 care stabileşte reguli comune pentru pieţele interne ale energiei cer în mod categoric ca mecanismele de reglementare a preţurilor să fie: nediscriminatorii faţă de producătorii de electricitate, justificate din punct de vedere economic, şi transparente. FP menţionează că Ordinul nu îndeplineşte niciuna dintre aceste trei condiţii.

„Măsurile propuse sunt extrem de mioape, orientate către beneficii pe termen scurt, cu costuri disproporţionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai puţin sustenabile pentru companiile afectate, având impact atât asupra taxelor, cât şi a dividendelor încasate la bugetul de stat şi vor distruge investiţiile viitoare din sectorul energetic şi periclita securitatea energetică a României. Între timp, consumatorii, care se presupune că vor fi protejaţi prin preţul reglementat, ar putea economisi foarte puţin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazează pe premisa falsă că mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reţetă pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie şi va alunga investitorii din piaţă. În acest sens, cel mai îngrijorător efect este acela că, prin împovărarea companiilor precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu regulamente fără justificare economică, ANRE omoară gâsca cu ouă de aur”, a declarat, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

El a mai spus că, pe termen lung, românii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar ţara ar putea fi forţată să importe energie la preţuri mai ridicate şi care nu pot fi controlate de autorităţile române.

Fondul Proprietatea solicită ANRE să ia la cunoştinţă efectele extrem de dăunătoare ale Ordinului asupra sectorului energiei şi recomandă consultări aprofundate cu stakeholderii din industrie.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy