„Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
În urma negocierilor, România va putea transfera fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient, conform Digi24.
De asemenea, fondurile europene vor putea fi transferate de la un program operaţional la altul pentru a finanţa măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii pandemiei de coronavirus. De exemplu, există posibilitatea transferării de fonduri destinate inițial cercetării către mediul de afaceri, în scopul relansării economice.
România a obținut cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021. Asta înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.
Ce a obținut România în urma negocierilor cu Comsiia Europeană
- Flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune) – înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.
- Flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale – înseamnă că pot fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.
- Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni – înseamnă sprijinirea tuturor localităților din România afectate de COVID-19
- „Reducerea concentrării tematice” – înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice.
- „Cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021” – înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.
- „Renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru” – înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică.