Fondurile private de pensii, OPRITE de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă

ASF a decis să oprească pentru două zile, vineri şi luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă, pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii.
Romania TV
20 sept. 2013, 12:21
Fondurile private de pensii, OPRITE de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este o măsură de siguranţă şi vine după ce în presă au apărut informaţii despre furtul de acţiuni în valoare de aproximativ 200.000 de euro din contul şefei misiunii International Finance Corporation (IFC) din România, Ana Maria Mihăescu.

„Eu am vrut să fac acest lucru ca o măsură de prevedere şi nu să se supraîncălzească piaţa. Nu cred că trebuie să încingem piaţa de pomană acum cu nimic în fond. Am solicitat-o, pentru că eu trebuie să am o siguranţă. Nnu pot să mă joc cu banii pensionarilor. S-a întâmplat chestia asta cu furtul de acţiuni. Este o măsură de siguranţă a sistemului, ori dacă apare în presă eu ce am făcut? Nu este o măsură care să îngheţe piaţa sau care să omoare ceva, nu”, a declarat Giurescu pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că în cele două zile vor fi verificate portofoliile fondurilor de pensii.

„Două zile nu vând, nu cumpără. Dacă nu vând, nu cumpără, atunci putem verifica împreună cu ei exact cum se fac aceste … unde sunt toate acţiunile şi ce s-a întâmplat cu ele. Asta este tot. Nu cred că trebuie să ne inflamăm acum toată lumea. Pe toţi îi chem (administratorii de fonduri de pe pilonii II şi III – n.r.). Toţi sunt îngheţaţi două zile. Nu este nicio problemă, nu moare piaţa, nu scade lichiditatea pe piaţă pentru două zile. Ca să ne lămurim, dacă îi opream o lună, cum a fost Euroins oprit trei săptămâni, a avut probleme, dar aceştia nu sunt probleme, nu o să cadă bursa acum pentru două zile”, a adăugat Giurescu.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienţi şi active de 11,96 miliarde lei.

Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care aparţin unui număr de 303.364 participanţi.

Plasamentele în acţiuni de pe Pilonul II şi Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri. Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active în acţiuni (1,3 miliarde lei), iar acţiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt în titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) în cazul Pilonului II şi 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de capital din România, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Acţiunile din portofoliile fondurilor de pensii sunt în custodia unei bănci, care verifică zilnic dacă acţiunile raportate de fonduri există în portofoliu şi certifică zilnic dacă valoarea acţiunilor raportată de fond este corectă. Acţiunile furate şefei misiunii IFC nu se aflau în custodia unei bănci, ci a unui broker. Fondurile de pensii sunt obligate prin lege să păstreze acţiunile în custodia unei bănci, iar ASF verifică dacă acţiunile deţinute de fonduri sunt în siguranţă.

Un grup de opt persoane au furat acţiuni la SIF-uri în valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro) deţinute de Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a International Finance Corporation (IFC), folosindu-se de un buletin fals şi de o persoană cu înfăţişarea apropiată de cea a oficialului, scrie Ziarul Financiar.

Cazul furtului de acţiuni este pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzaţi fiind deja în arest.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, instanţa unde se judecă cazul, la începutul acestui an doi dintre inculpaţi, dintre care Galea Livia, singura femeie din grupul infracţional, s-au prezentat la sediul societăţii de brokeraj Carpatica Invest cu un buletin falsificat după cel al Anei Maria Mihăescu şi au cerut brokerilor să ceară de la De­pozitarul Central un extras de cont cu situaţia detaliată a acţiunilor pe care aceasta le deţine.

Ac­ţiunile sunt păstrate în con­turile De­po­zitarului Cen­tral dacă investi­torul a primit res­pec­tivele acţiuni în urma cuponiadei şi nu le tranzac­ţionează pe bursă. Pentru a le vinde pe bursă, acţiunile trebuie mutate din contul Depozitarului în cel al unui broker.

Galea Livia a pretins că este Ana Maria Mihăescu, iar cel de-al doilea incul­pat – nepotul acesteia. Brokerii de la Carpatica Invest nu şi-au dat seama că buletinul e fals şi au eliberat extrasul de cont. Şefa misiunii din România a IFC avea acţiuni la SIF Muntenia şi la SIF Transilvania.

Cu extrasul de cont, inculpaţii s-au dus la o altă societate de brokeraj, respectiv Actinvest din Braşov, de unde au dat ordinele de vânzare. Inculpaţii au deschis la societatea de brokeraj Actinvest un cont de tranzacţionare nou pe numele Anei Maria Mihăescu folosindu-se de buletinul fals. Mai mult, falsul era atât de bine realizat încât nici lucrătorii de la Raiffeisen Bank nu şi-au dat seama. Inculpaţii au deschis un cont bancar la Raiffeisen Bank pentru a încasa banii din vânzarea acţiunilor. Vânzarea acţiunilor s-a realizat pe parcusul a două luni, prin tranzacţii repetate.

Potrivit procurorilor, în acest timp victima nu ştia nimic şi ar fi aflat de furt abia în aprilie când ar fi vrut să participe la AGA SIF Muntenia şi nu a putut pentru că a primit o notificare că nu mai este acţionar.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Borrell cere statelor UE să respecte mandatele de arestare ale CPI pentru Netanyahu și alții
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy