Marina rusă deţine o forță amfibie puternică în Marea Neagră, una care ar putea debarca trupe pe coasta ucrainei, ca parte a unui atac mai larg rusesc asupra Ucrainei. „Ucraina are propria sa flotilă amfibie, mult mai mică. Dacă această forță supraviețuiește bombardamentelor grele, dacă Kievul nu capitulează imediat și dacă ucrainenii pot organiza un contraatac – trei „dacă” foarte mari – flotila ucraineană ar putea încerca să flancheze atacatorii”, se arată în analiza Forbes.
Chiar și în cele mai bune circumstanțe, această operațiune de flancare – o așa-numită „contraterizare” – ar putea fi extrem de riscantă pentru infanteria navală ucraineană, depășită numeric.
„Flota de la Marea Neagră a marinei ruse , cu sediul în Sevastopol, în Peninsula Crimeea, operează trei nave de debarcare clasa Ropucha și patru nave de debarcare clasa Aligator . Fiecare poate transporta aproximativ 300 de soldați plus vehicule blindate”, scrie analistul militar David Axe. Trei Ropucha din flota baltică au început săptămâna trecută călătoria lungă în jurul Europei, pentru a se alătura flotei Mării Negre.
Toate cele 10 nave, lucrând împreună, ar putea fi capabile să poarte cea mai mare parte a Brigăzii 810 Infanterie Navală de Gardă, cu sediul la Sevastopol. O singură brigadă ar putea să nu fie suficientă, în sine, pentru a captura o țintă majoră, cum ar fi portul strategic al Ucrainei, Odessa. Dar o aterizare amfibie combinată cu un asalt terestru ar putea face diferenţa. Un asalt de pe mare ar putea deschide un al doilea front și ar putea diviza atenția apărătorilor.
Marina ucraineană modernă, însă, are o singură navă de debarcare — Yuri Olefirenko , în vârstă de 52 de ani , o navă de 73 de metri din clasa Polnocny , care poate transporta 250 de militari de infanterie navală şi patru tancuri.
Trei nave mici de debarcare sprijină nava mamă Yuri Olefirenko. Dar, chiar şi aşa, în total, flotila amfibie ucraineană ar putea debarca doar câteva companii de infanterie şi nu prea multe tancuri. Iar asta presupunând că fiecare navă este operațională. Având în vedere avantajul enorm al Rusiei pe mare și în aer, este mult mai probabil ca întreaga flotă ucraineană să se afle pe fundul Mării Negre la o oră sau două după începerea războiului„, conchide Forbes.