Decizia va ajuta compania să economisească anual 600 de milioane de dolari. Notificările vor fi trimise începând de marţi angajaţilor din America de Nord. Majoritatea concedierilor se va finaliza până în 24 mai în SUA şi până la sfârşitul lunii august în Europa, China şi America de Sud.
Reducerile vor fi realizate, atât printr-o schemă de plecări voluntare, cât şi prin concedieri, şi nu se vor mai face angajări pentru locurile de muncă vacante. În SUA, vor fi eliminate aproximativ 2.300 de locuri de muncă, a anunţat un purtător de cuvânt.
Restructurarea va continua în Europa, China, America de Sud şi pe alte pieţe internaţionale, procesul urmând să se finalizeze până la sfârşitul lunii august.
Cu aceste reduceri, Hackett a afirmat că vor fi concediaţi aproximativ 20% dintre directorii de nivel superior, o decizie menită să reducă birocraţia şi să accelereze luarea deciziilor.
Este al doilea mare producător auto american care anunţă concedieri, după ce GM a eliminat 14.000 de locuri de muncă. În predeschiderea şedinţei Bursei de la New York, acţiunile Ford au urcat cu 0,8%, după ce în ultimele 12 luni au scăzut cu 9,2%.
În octombrie, Ford a confirmat planurile privind reorganizarea forţei sale de muncă la nivel global, îmbunătăţirea operaţiunilor sale de afaceri şi crearea unei companii mult mai eficiente, care va avea mai puţini angajaţi, în special la birouri. Concedierile fac parte dintr-un plan mai amplu anunţat de directorul general al Ford, Jim Hackett, ce vizează reducerea costurilor şi îmbunătăţirea eficienţei. Analiştii de la Morgan Stanley au speculat că Ford ar putea renunţa pe plan global la 20.000 de angajaţi
Ford pierde bani în Europa, Asia şi America de Sud, singurele operaţiuni profitabile fiind cele din America de Nord, datorită, în principal, succesului camionetelor F-Series.
Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.