In fiecare an, sunt diagnosticati cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienti in intreaga Europa si sunt raportate 24.000 de decese. Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai putin de 65 de ani. Mielomul multiplu este o boala foarte complexa, care are un tipar specific de perioade de remisiune, urmate de recadere. Pentru pacient, acest lucru inseamna ca boala revine intr-o forma mult mai agresiva dupa o perioada sub tratament, in care se simte mai bine. In timp, boala progreseaza, perioadele in care aceasta este tinuta sub control se scurteaza, iar complicatiile se inmultesc.
Chiar daca, in ultimii ani, s-au facut progrese substantiale in ceea ce priveste optiunile de tratament si multi pacienti traiesc cu boala zece ani sau chiar mai mult, mielomul multiplu ramane o boala incurabila.” explica Prof. Dr. Daniel Coriu, Director-Centrul de Hematologie si Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.
Varsta pacientului, stadiul bolii, agresivitatea acesteia, alte afectiuni asociate si raspunsul la tratament sunt factori care pot influenta atat calitatea vietii pacientilor cu mielom multiplu, cat si speranta lor de viata. Pacientii cu mielom multiplu sufera adesea si de anxietate, depresie si izolare determinate de stresul unei vieti cu o boala incurabila si de faptul ca isi petrec perioade lungi de timp in spital, fiind dependenti de ajutorul familiei.
„Ingrijirea si tratamentul pacientilor cu mielom multiplu reprezinta o provocare pentru medici, pentru ca, pe masura ce boala evolueaza, fiecare optiune de tratament devine mai putin eficace, iar cu fiecare recadere, tratamentele disponibile sunt din ce in ce mai limitate. Din fericire, avem vesti bune pentru pacientii recazuti, care nu mai raspund la terapia anterioara, pentru ca exista tratamente inovatoare, cu rezultate complexe si de durata, care prelungesc perioada de viata, fara progresia bolii.
Ceea ce noi, medicii, ne dorim este sa crestem speranta de viata, pastrand in acelasi timp si calitatea vietii pacientilor. Acest lucru presupune reducerea simptomelor bolii, prelungirea perioadelor de remisiune si minimizarea efectelor adverse ale unui tratament pe termen lung.”, adauga Prof. Dr. Daniel Coriu.
Cel mai frecvent, mielomul multiplu se manifesta prin dureri puternice de spate, la care se adauga alte simptome, precum: fracturile si infectiile repetate, anemia, insuficienta renala, tasarea vertebrelor. In cazul multor pacienti, simptomele raman latente o lunga perioada de timp si se manifesta doar in momentul in care boala se afla deja intr-un stadiu avansat.
Cu toate ca mielomul multiplu este o afectiune greu de diagnosticat, boala poate fi depistata printr-o serie de analize uzuale, asa cum sunt cele ale sangelui, hemoleucograma completa, calcemia sau analizele de rinichi. In functie de rezultatele acestora, medicul poate sa solicite efectuarea unor investigatii specifice si mai amanuntite, care sa confirme sau sa infirme diagnosticul prezumtiv.