Forma finală a Legii descentralizării. Şefii instituţiilor descentralizate scapă de demitere

Proiectul de lege privind descentralizarea extinde termenul pentru preluarea structurilor descentralizate, fixat iniţial pentru 31 decembrie, şi elimină prevederile prin care erau eliberaţi din funcţie toţi şefii structurilor supuse descentralizării, modificând inclusiv mecanismul numirilor, informează Mediafax.
Romania TV
15 nov. 2013, 17:54
Forma finală a Legii descentralizării. Şefii instituţiilor descentralizate scapă de demitere

Proiectul de lege privind descentralizarea, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului, prevede un termen extins pentru realizarea transferului către autorităţile locale a structurilor supuse descentralizării.

În forma iniţială a proiectului de lege, iniţiat de Liviu Dragnea, termenul pentru predarea – preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării era 31 decembrie 2013.

În noua formă a textului legislativ se precizează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, între ministerul de resort şi autorităţile administraţiei publice locale se încheie protocolul de predare – preluare a structurilor, personalului, mijloacelor fixe, precum şi a bunurilor de natura obiectelor de inventar ce fac obiectul descentralizării”.

De asemenea, din forma iniţială a legii a fost eliminată prevederea prin care toţi şefii structurilor supuse descentralizării urmau să fie eliberaţi din funcţie începând cu 1 ianuarie 2014.

Totodată, este eliminat termenul de 30 de zile impus autorităţilor publice locale pentru aprobarea noii structuri organizatorice, a statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare pentru serviciile transferate în subordinea acestora.

În plus, în ceea ce priveşte mecanismul de numire a şefilor acestor instituţii supuse descentralizării, au fost eliminate prevederile care precizau modul în care se face această numire.

Astfel, în primă instanţă se preciza că directorii acestor instituţii sunt numiţi „în urma evaluării cunoştințelor şi abilităților manageriale” prin hotărâre de consiliu judeţean, la propunerea şefului de CJ, ori prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la propunerea primarului general al municipiului Bucureşti.

Acest mecanism a fost rezumat la: „coducătorii direcţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt numiţi în condiţiile legii, în urma evaluării abilităţilor manageriale, prin concurs”. În cuprinsul legii descentralizării nu este menţionată o altă prevedere detaliată cu privire la modul în care sunt realizate numirile în funcţie ale directorilor.

Doar în cazul direcţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi cele pentru sănătate se precizează că, în urma concursului, directorii sunt numiţi prin hotărâre a consiliului judeţean sau dispoziţie a primarului Capitalei.

De asemenea, noua formă a legii descentralizării precizează că pentru imobilele care sunt transferate autorităţilor locale nu se poate schimba destinaţia acestora decât prin hotărâre de Guvern, şi nu prin avizul conform al ministerului de resort, cum era prevăzut iniţial.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy