Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Sezonul 2014 al Formulei 1 se anunţă unul dintre cele mai imprevizibile din istoria competiţiei, ca urmare a unor modificări cruciale şi inovatoare ale regulamentelor tehnice, care impun tuturor echipelor acelaşi motor V6 turbo hibrid de 1,6 litri, echipat cu două sisteme de recuperare a energie, la frânare (cinetic) şi la evacuarea gazelor (termic).
Daniel Spătaru
12 mart. 2014, 13:20
Formula 1, cel mai imprevizibil sezon din istorie. Schimbările sunt revoluţionare

Revoluţia motoarelor, cea mai importantă din ultimii 20 de ani, a dus la dispariţia motoristului Cosworth, în timp ce Ferrari, Mercedes şi Renault au mobilizat importante resurse umane şi financiare pentru a dezvolta un propulsor complet nou.

Potrivit Agerpres, noul V6 înlocuieşte motorul V8 de 2,4 litri, care era prevăzut doar cu un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare (KERS). Principala diferenţă constă în energia electrică recuperată (maxim 160 CP), stocată în spatele motorului, sub rezervorul de carburant, care poate fi utilizată timp de 30 secunde pe tur în faza de accelerare, în timp ce sistemul KERS oferă maxim 80 CP timp de 6-7 secunde pe tur de circuit, pe anumite porțiuni de circuit prestabilite dinainte.

Citeşte şi Formula 1: Calendarul sezonului 2014. Campionatul începe duminică, în Australia

Găsirea unui loc pentru aceste sisteme de recuperare a energiei a determinat modificări aerodinamice, mai ales la radiatoare, care au un rol crucial în răcirea sistemelor electronice la cursele disputate la temperaturi ridicate.

Alte modificări aerodinamice constau în scăderea înălţimii nasului maşinii, aripi faţă mai înguste şi dispariţia părţii inferioare a eleronului spate.

Citeşte şi Dacă îţi place Formula 1, TREBUIE să citeşti asta. Marele Circ va fi transmis de o altă televiziune

O altă modificare constă în calculul consumului de combustibil. Maximul carburantului permis pentru o cursă va fi de 100 kg, adică circa 140 litri, faţă de 150-160 kg în sezonul 2013. Consumul va fi controlat cu mare precizie de un debitmetru special fixat dinainte, care împiedică un consum prea mare timp de câteva tururi, cu mai multă putere, pentru a recupera întârzierea acumulată pe pistă. Strategiile de cursă vor deveni astfel mult mai complicate şi greu de aplicat, pentru că fiecare pilot va trebui să-şi adapteze stilul de pilotaj la consumul de combustibil.

Cutiile de viteză vor avea 8 trepte, cu una în plus faţă de 2013. În trecut echipele puteau alege 30 rapoarte de transmisie, dar acum trebuie folosite aceleași rapoarte pe durata întregului sezon, cu o singură modificare permisă. Orice altă modificare implica sancţiuni. Fiecare cutie de viteză trebuie să reziste 6 curse consecutive, în loc de 5 ca anul trecut.

Greutatea minimă a maşinii a crescut de la 642 kg la 691 kg, pentru a compensa greutatea bateriilor ce înmagazinează energia de la frânare şi căldura gazelor evacuate.

O altă noutate priveşte dublarea punctelor la ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi, care măreşte suspansul şi devine decisivă în stabilirea campionului mondial.

Citeşte şi FORMULA 1: Susie Wolff, prima FEMEIE care va concura într-un Grand Prix, după 22 de ani

Piloţii care strâng 12 puncte de penalizare, pentru diverse incidente, vor fi automat suspendați pentru o cursă. Piloţii au dreptul să-şi aleagă numerele de pe maşini, dar acestea rămân neschimbate pe durata carierei, cu excepţia câştigării titlului mondial.

Testele de iarnă de la Jerez şi Sakhir nu au oferit prea multe date concrete, dar Mercedes s-a arătat cea mai rapidă prin timpii reuşiţi de Hamilton şi Rosberg. Red Bull s-a confruntat cu multe probleme şi pare să aibă un handicap înaintea primei curse a sezonului, MP al Australiei de la Melboune (16 martie).

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9