Revoluţia motoarelor, cea mai importantă din ultimii 20 de ani, a dus la dispariţia motoristului Cosworth, în timp ce Ferrari, Mercedes şi Renault au mobilizat importante resurse umane şi financiare pentru a dezvolta un propulsor complet nou.
Potrivit Agerpres, noul V6 înlocuieşte motorul V8 de 2,4 litri, care era prevăzut doar cu un sistem de recuperare a energiei cinetice la frânare (KERS). Principala diferenţă constă în energia electrică recuperată (maxim 160 CP), stocată în spatele motorului, sub rezervorul de carburant, care poate fi utilizată timp de 30 secunde pe tur în faza de accelerare, în timp ce sistemul KERS oferă maxim 80 CP timp de 6-7 secunde pe tur de circuit, pe anumite porțiuni de circuit prestabilite dinainte.
Citeşte şi Formula 1: Calendarul sezonului 2014. Campionatul începe duminică, în Australia
Găsirea unui loc pentru aceste sisteme de recuperare a energiei a determinat modificări aerodinamice, mai ales la radiatoare, care au un rol crucial în răcirea sistemelor electronice la cursele disputate la temperaturi ridicate.
Alte modificări aerodinamice constau în scăderea înălţimii nasului maşinii, aripi faţă mai înguste şi dispariţia părţii inferioare a eleronului spate.
Citeşte şi Dacă îţi place Formula 1, TREBUIE să citeşti asta. Marele Circ va fi transmis de o altă televiziune
O altă modificare constă în calculul consumului de combustibil. Maximul carburantului permis pentru o cursă va fi de 100 kg, adică circa 140 litri, faţă de 150-160 kg în sezonul 2013. Consumul va fi controlat cu mare precizie de un debitmetru special fixat dinainte, care împiedică un consum prea mare timp de câteva tururi, cu mai multă putere, pentru a recupera întârzierea acumulată pe pistă. Strategiile de cursă vor deveni astfel mult mai complicate şi greu de aplicat, pentru că fiecare pilot va trebui să-şi adapteze stilul de pilotaj la consumul de combustibil.
Cutiile de viteză vor avea 8 trepte, cu una în plus faţă de 2013. În trecut echipele puteau alege 30 rapoarte de transmisie, dar acum trebuie folosite aceleași rapoarte pe durata întregului sezon, cu o singură modificare permisă. Orice altă modificare implica sancţiuni. Fiecare cutie de viteză trebuie să reziste 6 curse consecutive, în loc de 5 ca anul trecut.
Greutatea minimă a maşinii a crescut de la 642 kg la 691 kg, pentru a compensa greutatea bateriilor ce înmagazinează energia de la frânare şi căldura gazelor evacuate.
O altă noutate priveşte dublarea punctelor la ultima cursă a sezonului, cea de la Abu Dhabi, care măreşte suspansul şi devine decisivă în stabilirea campionului mondial.
Citeşte şi FORMULA 1: Susie Wolff, prima FEMEIE care va concura într-un Grand Prix, după 22 de ani
Piloţii care strâng 12 puncte de penalizare, pentru diverse incidente, vor fi automat suspendați pentru o cursă. Piloţii au dreptul să-şi aleagă numerele de pe maşini, dar acestea rămân neschimbate pe durata carierei, cu excepţia câştigării titlului mondial.
Testele de iarnă de la Jerez şi Sakhir nu au oferit prea multe date concrete, dar Mercedes s-a arătat cea mai rapidă prin timpii reuşiţi de Hamilton şi Rosberg. Red Bull s-a confruntat cu multe probleme şi pare să aibă un handicap înaintea primei curse a sezonului, MP al Australiei de la Melboune (16 martie).