Preluarea unei noi formaţiuni politice cvasinecunoscute de către o personalitate politică marcantă pentru a uşura formalităţile de înscriere reprezintă un procedeu mai vechi în politica românească.
Înfiinţat în 1999 de către fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, Partidul Noua Generaţie s-a zbătut în anonimat căutându-şi candidaţi la alegeri prin mica publicitate până în 2004, când Lis a predat partidul cu totul omului de afaceri Gigi Becali, care tocmai se hotărâse să intre în politică şi să candideze la preşedinţia României.
Se pare că lui Lis înfiinţarea de partide anonime i-a priit deoarece în 2004 a înfiinţat Partidul Creştin. În 2007, a predat „în ţiplă” partidul unei organizaţii nonguvernamentale, Forumul Civic Românesc, ce dorea să se transforme în partid.
În urma acestui aranjament, a apărut Forţa Civică, partid cu impact minim în mass media până când Mihai Răzvan Ungureanu şi apropiaţii săi din Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta s-au înscris cu toţii în Forţa Civică pentru a scăpa de dificultăţile de ordin juridic pe care le presupune formarea unui partid de la zero.
Partidul Liberal Reformator (PLR) reprezintă un proiect politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale şi Partidul Naţional al Mediului şi va fi condus interimar de Graţiela Gavrilescu, se arată într-un comunicat de presă remis vineri Agerpres.
Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale anunţă că începând de vineri şi până la congresul PLR din 1-2 august, conducerea partidului va fi compusă din Graţiela Gavrilescu, în calitate de preşedinte, precum şi de un birou de conducere compus din Nicolae Alexandri, Elena Anuţoiu, Florică Calotă, Daniel Chiţoiu, Ion Cupa, Andrei Gerea, Virgil Guran, Sorin Ilieşiu, Nicu Marcu, Marius Nicolae Mateescu, Ovidiu Mihuţ, Viorel Palaşcă, Gabriela Păun, Radu Stroe, Mihai Stănişoară, Mihai Tararache, Mirel Taloş, Sorin Teju şi Ioan Uţiu.
Sursa citată susţine că acest proiect politic este „continuatorul legitim al liberalismul modernizator şi reformator, care a construit România moderna şi singura forţă politică românească ce îşi asumă necondiţionat universalitatea, durabilitatea şi actualitatea valorilor liberale”.
Potrivit comunicatului menţionat, proiectul PLR este fondat pe relaţia dintre libertate, democraţie şi prosperitate. „Partidul Liberal Reformator urmăreşte punerea în operă a unui sistem instituţional organizat în jurul drepturilor individuale, precum şi dezvoltarea unei comunităţi politice naţionale întemeiată pe principiile libertăţilor civile, politice şi economice, precum şi ale justiţiei şi solidarităţii sociale”, adaugă sursa amintită.
Pe de altă parte, preşedintele Partidului Naţional al Mediului, Nicolae Marius Mateescu, susţine într-un comunicat de presă că partidul pe care îl conduce a fost cel care a contactat Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale. El precizează că a fost propusă crearea unei comisii care să aibă ca obiect susţinerea candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la Preşedinţia României. „În aceste vremuri nesigure din punct de vedere politic se impune candidatură din partea unui politician de calibrul lui Călin Popescu Tăriceanu”, apreciază Mateescu.