Formula PDL pentru împărţirea candidaturilor la alegeri. Cum arată calculele din cadrul Alianţei

PDL a convenit împreună cu aliaţii săi în alegerile parlamentare să împartă candidaturile după formula 7-1-1-1. Practic, la scrutinul din decembrie, democrat-liberalii se vor regăsi în mai bine de două-treimi dintre colegiile electorale, urmând ca Noua Republică, PNŢCD şi Forţa Civică să dispună împreună de câte două colegii pentru fiecare judeţ. RTV.NET vă prezintă calculele care stau la baza înţelegerii din Modrogan.
Raul Florea
13 sept. 2012, 05:44
Formula PDL pentru împărţirea candidaturilor la alegeri. Cum arată calculele din cadrul Alianţei

Strategia PDL pleacă de la numărul de mandate pe care democrat-liberalii le deţin în acest moment în Parlament. Ţinta pedeliştilor este ca la scrutinul din decembrie, Alianţa de Dreapta să obţină în jur de 130-140 de locuri de deputaţi şi senatori, dintre care 30 să fie aduse prin intermediul sateliţilor PNŢCD, Partidul Noua Republică şi Forţa Civică.

„Formula de distribuire a candidaturilor va fi 7-1-1-1. Din zece colegii, şapte revin PDL şi câte unul pentru PNŢCD, PNR şi FC”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET unul dintre liderii democrat-liberali. Respectiva formulă se traduce în teritoriu prin acordarea în medie a câte două colegii aliaţilor PDL. În principiu, respectivele colegii nu vor fi din rândul celor câştigate în 2008 de către pedelişti, astfel încât actualii parlamentari să îşi poată păstra candidaturile.

Strategia trasată în Modrogan îi mulţumeşte atât pe actualii deputaţi şi senatori PDL, cât şi pe liderii de organizaţii, care au o singură întrebare: vor reuşi cele trei partide să atragă suficienţi candidaţi?

„În judeţul meu vor primi două colegii, conform înţelegerii. Le dau şi trei numai să aibă oameni, numai să nu mă trezesc că înaintea alegerilor vin la mine şi îmi spun că vor să ia de la noi”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET un lider din teritoriu.

„Nu este o problemă”, spune însă, preşedintele Noii Republici, Mihail Neamţu, precizând pentru ROMÂNIATV.NET că lucrurile sunt puse la punct.

„Avem deja 60 de candidaturi şi alte 100 sunt în aşteptare. Le vom evalua pentru că avem un proces de selecţie”, a spus Neamţu.

Primul filtru impus celor care vor să candideze din partea Noii Republici va fi cel referitor la trecutul politic. „Nu vom accepta oameni care au fost la PRM, PSD şi UNPR. Vom avea doar oameni cu convingeri de dreapta”, a adăugat pentru ROMÂNIATV.NET Mihail Neamţu.

În tabăra PDL situaţia este ceva mai clară. Cum fiecare parlamentar democrat-liberal poate candida din nou în colegiul care l-a trimis în Parlament, pedeliştii trebuie doar să completeze cu candidaţi colegiile rămase disponibile după „cedarea” făcută partidelor-satelit. Singura retragere remarcabilă anunţată până acum este cea a lui Radu Berceanu, care nu va mai candida pentru un nou mandat.

„Toţi parlamentarii îşi vor păstra colegiile, iar pentru celelalte colegii se vor discuta formulele în vederea candidaturilor cu aliaţii noştri. Putem să ne gândim că împreună vom lua spre 30%, poate chiar mai mult, însă important nu este procentul ci numărul de mandate rezultate în urma distribuirii”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, vicepreşedintele PDL, Gabriel Berca.

Disputele interne şi „maşina de teren fără plăcuţe de înmatriculare

Până la finalizarea listelor de candidaturi, Alianţa de Dreapta trebuie mai întâi să-şi rezolve problemele juridice. Contestaţia făcută la Tribunal, împiedică deocamdată Noua Republică să semneze protocolul cu celelalte trei formaţiuni. Aşa se facă că duminică protocolul Alianţei va fi semnat doar de PDL, PNŢCD şi Forţa Civică.

„Noua Republică a produs un autoturism de teren care rezistă la orice hârtoape, are şoferi performanţi, dar problema e că numărul de înmatriculare întârzie din cauza birocraţiei. Poate că până la urmă vom împrumuta altul”, a descris situaţia Mihail Neamţu, declarând pentru ROMÂNIATV.NET că nu va renunţa la planul iniţial.

„Totul rămâne valabil. Noua Republică oferă soluţii politice şi economice, criterii de integritate şi candidaţi”, spune Neamţu.

Trei variante va avea Noua Republică pentru a se prezenta totuşi la alegeri. Prima este cea a aderării la protocol, imediat după soluţionarea problemelor juridice. În cazul în care vor rămâne cu „înmatricularea” blocată, candidaţii Noii Republici vor figura cel mai probabil pe listele PNŢCD, ultima variantă fiind aceea de a apela la liste separate, ca independenţi.

Eşecul înregistrării la timp a PNR îi şubrezeşte lui Mihail Neamţu şi poziţia de negociere la masa Alianţei, cu atât mai mult cu cât în ultimele zile a stârnit nemulţumirea partenerilor. După ce a fost criticat de PDL pentru criteriile de integritate cu care a venit în Modrogan, Neamţu a declanşat şi un război de gherilă cu Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, despre care a afirmat că are „soluţii neinspirate” care avantajează traseiştii. Fapt care a atras după sine şi reacţia democrat-liberalilor. Prim-vicepreşedintele PDL, Dorin Florea, a declarat, miercuri, că acuzaţiile lui Mihail Neamţu, la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu vin din „lipsa de experienţă politică” şi că şeful Noii Republici trebuie să înţeleagă că mai importantă decât „culoarea cămăşii lui ungureanu” este „oferirea unei alternative politice”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Animalul mai periculos ca ursul care trăiește în munții României. Stă ascuns și e greu de văzut de multe ori, dar mușcătura lui face ravagii
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce bani trebuie declaraţi la ANAF. Aşa nu vei avea probleme cu legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării