Trebuie precizat că sancţiunea pentru nedepunerea declaraţiei de venituri nu se aplică din oficiu, scrie cugetliber.ro. Conform legii, trebuie îndeplinite o serie de formalităţi birocratice.
Pentru a fi amendat, contribuabilul trebuie să îşi ia inima în dinţi şi să se prezinte la ghişeul structurii Administraţiei Finanţelor Publice, la care este arondat. Va aştepta la coada de rigoare şi, când îi va veni rândul, va anunţa că n-a depus formularul 200. Dacă dă Dumnezeu şi merge calculatorul, funcţionarul îl va găsi repede în baza de date şi îi va întocmi procesul verbal de contravenţie. Altfel, operaţiunea ar putea să dureze ceva mai mult timp.
Cu respectivul document „în dinţi”, contribuabilul trebuie să dea fuga la serviciul de taxe şi impozite al Primăriei, să achite amenda. Banii vor intra la bugetul local. Apoi, cu inima grea şi buzunarul uşurat, se va întoarce, fuguţa, la ghişeul Fiscului, să prezinte chitanţa. Abia atunci, se poate spune că plătitorul de taxe şi impozite s-a spălat de păcate. Dar în cazierul fiscal tot îi va rămâne o pată neagră.
Ce se întâmplă în cazul în care „păcătosul” nu se prezintă la Fisc, chiar dacă a fost înştiinţat că trebuie să depună declaraţia şi să-şi ia papara de rigoare, pentru întârziere? Pur şi simplu scapă de amendă. Totuşi, sunt destule împrejurări care îl obligă să ia contact cu ANAF şi, atunci, nu mai poate evita sancţiunea.
Citeşte şi ANAF: Cine nu depune declaraţia de venit în termen va fi amendat. Care este termenul limită
După termenul de 26 mai, Fiscul calculează, pentru fiecare contribuabil în parte, indiferent că a declarat sau nu veniturile, situaţia stingerii obligaţiilor faţă de stat. Dacă se constată că există diferenţe în minus sau în plus, emite o decizie de plată sau de restituire şi o înştiinţare în acest sens, către contribuabil. Cei ce au sume restante de achitat sunt informaţi asupra termenului până la care trebuie să facă plata, în caz contrar începând să curgă penalităţi, majorări şi dobânzi. Ceilalţi, sunt înştiinţaţi că au de primit sumele plătite în plus.
În cazul contribuabililor care nu şi-au declarat veniturile, Fiscul e nevoit să stabilească obligaţiile de plată din oficiu. În lipsa tuturor infor-maţiilor, pot să apară tot felul de situaţii, inclusiv să se stabilească obligaţii restante mai mari decât cele datorate.
Trezindu-se cu o „notă de plată” încărcată, contribuabilul se va duce valvârtej la Fisc, să clarifice situaţia. Şi atunci, pac, amenda!
Pe de altă parte, contribuabilii au nevoie de adeverinţe fiscale în diverse scopuri: credite bancare, ajutoare sociale etc. Vrând – nevrând se duc la Fisc şi, atunci, li se verifică situaţia declarării veniturilor. În baza de date a ANAF se vede imediat că nu au depus declaraţii un an, doi, trei şi… pac, amenda.