Formularul pe care trebuie să-l completeze părinţii la început de an şcolar. Sorin Cîmpeanu a declarat că fiecare părinte va trebui să completeze un chestionar prin care să spună dacă este de acord sau nu cu vaccinarea copilului său.
Sorin Cîmpeanu a anunţat că aproape 200.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului. De asemenea, ministrul a vorbit şi despre campania de vaccinare a elevilor în şcoli, făcând noi precizări privind chestionarul pe care fiecare părinte va trebui să-l completeze începând de luni, 13 septembrie.
„193.430 de angajati ai scolilor s-au vaccinat. 39% din personalul din învăţământ e nevaccinat. Insistăm pe prezentarea de argumente si punem la dispozitie la inceputul scolii echipe mobile de vaccinare. Vom lansa o interogare, fiecare parinte sa raspunda cu da sau nu. Cei indecişi au o rubrică specială. Chestionarul va fi trimis in fiecare şcoală şi are scopul de a veni in sprijinul celor care vor sa se vaccineze.
Valeriu Gheorghita a spus ca e dispus sa faca acest demers vreme de 2-3 luni”, a declarat ministrul Educaţiei la Digi 24.
Sorin Cîmpeanu a anunţat că peste 20 la suta dintre elevii care au între 16-19 ani s-au vaccinat, precizând că vaccinarea creste siguranta sanitara şi scade riscul de îmbolnavire.
„Varianta Delta se raspandeste mai repede si afecteaza copiii si tinerii mai mult decat variantele anterioare. Riscul poate fi eliminat prin respectarea masurilor sanitare, pe langa vaccinare”, a mai menţionat ministrul.
Citeşte şi Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor
„Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora care, mai departe, va fi transmisă către direcțiile de sănătate publică pentru a organiza echipele mobile de vaccinare și pentru a stabili numărul de doze care trebuie repartizate către unitatea de învățământ.
Aceste solicitări se fac cu cel puțin 48 de ore anterior de deplasare a echipei mobile, tocmai pentru a avea un timp de organizare a activităților logistice. Pentru fiecare unitate de învățământ se alocă cel puțin o echipă de învățământ mobilă și va fi stabilită ziua sau zilele din săptămână și programul orar de funcționare care preferabil va fi păstrat pe toată durata derulării activităților de vaccinare în respectiva unitate de învățământ tocmai pentru ca atât elevii, cât și angajații și aparținătorii elevilor, părinții și bunicii să știe care este programul de vaccinare pentru a putea să-și adapteze din timp programul propriu.
Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care vor avea centre de vaccinare proprii se va stabili programul de lucru care va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se va face fără programare, va fi o prezentare directă.
Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentarea se poate face atât direct la centru de vaccinare, fără programare, sau cu programare prealabilă în platformă. Reamintesc faptul că, la acest moment, programarea prin platformă nu este obligatorie și oamenii nu trebuie refuzați în centrele de vaccinare, invocând motivul absenței programării în platformă. Locația și programul centrului de vaccinare la care unitatea de învățământă este arondată trebuie să fie afișate la loc vizibil în incinta unității de învățământ”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinţei de presă.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat că vineri va avea loc o şedinţă de guvern care va fi dedicată Educaţiei, înainte de începerea noului an şcolar, ocazie cu care vor fi adoptate cinci acte normative.
„Mâine vom adopta în şedinţă de guvern – care va fi o şedinţă de guvern dedicată educaţiei, înainte de luni, începerea şcolii – cinci acte normative. Vom avea programul de implementat ‘România educată’, adoptat prin hotărâre de guvern. Avem acolo definite toate obiectivele strategice şi măsurile corespondente, urmând ca, prin consultare organizată de comitetul interministerial cu întreaga societate, să avem şi acţiuni pentru atingerea acestor obiective, acţiuni concrete, să avem şi termene de implementare să avem şi bugete alocate şi responsabilităţi”, a declarat ministrul Educaţiei joi seară la Digi24.