Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că sunt discuţii privind exceptarea unor categorii profesionale de la completarea certificatului de localizare a pasagerilor care intră în ţară – PLF.
„Da, există discuţii legat de PLF, încât anumite categorii care vor fi exceptate de la acest lucru, mă refer la cei care lucrează în zona de transporturi care traversează frecvent frontiera de stat şi s-a găsit o soluţie împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru această categorie”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, la Vălenii de Munte, în judeţul Prahova, răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe de presă.
El a explicat că pentru unele categorii profesionale vor exista discuţii cu Ministerul Justiţiei pentru a se stabili dacă pot fi luate decizii privind sancţiunile deja aplicate pentru necompletarea PLF.
„Avem o discuţie şi cu Ministerul Justiţiei, să vedem dacă găsim pentru aceste categorii o soluţie legată de sancţiunile care au fost impuse în perioada anterioară”, a adăugat Rafila.
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a iniţiat, alături de deputaţii USR Silviu Dehelean şi Stelian Ion, un proiect de lege de anulare a amenzilor PLF şi de returnare a banilor plătiţi până acum, simultan cu instituirea obligaţiei pentru autorităţi de a păstra în baza oficială datele furnizate de românii care intră în ţară pentru o perioadă de 6 luni, în loc de doar 15 zile, cât este în prezent, conform unui comunicat de presă al partidului.
Mii de români amendaţi pentru că nu au completat sau au completat greşit formularul digital PLF la intrarea în ţară
Propunerea legislativă USR anulează amenzile contravenţionale stabilite în baza art. 4 alin. (1) din OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum şi obligaţiile fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment. Amenzile care au fost deja achitate, parţial sau integral, vor fi restituite persoanelor sancţionate.
Totodată, proiectul stabileşte că datele cu caracter personal completate de românii care intră în ţară vor fi stocate timp de 6 luni de la momentul completării formularului, faţă de cele 15 zile prevăzute acum în OUG 129/2021.Ordonanţa prin care a fost stabilită obligativitatea completării formularului digital a fost adoptată de Guvernul Ciucă pe data de 15 decembrie, iar avalanşa de amenzi a început zece zile mai târziu, timp insuficient pentru ca toţi românii aflaţi peste graniţe şi care au vrut să se întoarcă în ţară de sărbători să se poată informa corect şi complet cu privire la noile îndatoriri pe care le au.
Potrivit datelor existente până acum, peste 50.000 de români au fost amendaţi de autorităţi, deşi, în multe cazuri, nici nu au fost întrebaţi la graniţă de PLF. Alţii, care au completat formularul, au fost sancţionaţi la săptămâni bune de la trecerea graniţei pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date (fiind şters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în OUG). Sunt şi cazuri de persoane, după cum recunoşteau directorii direcţiilor de sănătate publică din judeţele de graniţă, care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei (cuantumul maxim prevăzut de OUG) după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru.USR face un apel către parlamentarii PSD, PNL şi UDMR să nu mai ignore problema românilor sancţionaţi pe nedrept de statul român şi să voteze rapid proiectul USR, mai arată sursa menţionată.