Formularul PLF, modificat oficial: Documentul de intrare în țară poate fi completat, de miercuri, în maximum patru zile. printr-o ordonanță apărută vineri și care se va aplica de poimâine, autoritățile au stabilit să modifice anumite aspecte legate de formularul PLF, inclusiv creșterea perioadei în care poate fi completat documentul de la două zile, cât e acum, la patru zile. Totodată, a fost stabilită reducerea amenzii minime pentru necompletarea formularului de la 2.000 de lei, cât e în prezent, la 500 de lei.
OUG nr. 5/2022, document publicat vineri în Monitorul Oficial și care se va aplica începând de miercuri, vizează modificarea legislației prin care a fost implementat, în decembrie 2021, formularul digital de intrare în România, așa cum e cunoscut pe plan local formularul PLF, respectiv a OUG 129/2021.
O primă schimbare introdusă prin acest act normativ este prelungirea perioadei în care cei ce intră în țară pot completa formularul PLF. Mai exact, formularul PLF se va putea completa în cel mult patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore de la acel moment.
Acum, OUG 129/2021 prevede că “în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”.
Intervalul în care se va putea completa formularul PLF după intrarea în țară va rămâne neschimbat, respectiv completarea documentului se va putea face, la fel ca în prezent, în cel mult 24 de ore de la trecerea frontierei.
Apoi, pentru că, în practică, implementarea formularului PLF a adus neplăceri și amenzi multora dintre cei ce au intrat în țară în ultima perioadă, sunt stabilite modificări legate de categoriile de persoane ce trebuie să completeze documentul și modul în care se va face acest lucru.
„Este vorba de piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine nouă și practic o dată pe zi, de două ori pe zi traversează granița, navigatori, inclusiv personal medical care există posibilitatea să transporte pacienți peste graniță și să se întoarcă în aceeași zi”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol.
Concret, OUG 5/2022 stabilește că anumite categorii de persoane vor trebui să completeze formularul PLF o singură dată, prin bifarea opțiunii “personal exceptat” de pe formular. Mai exact, vor putea aplica noua regulă următoarele categorii:
În același timp, autoritățile au stabilit și reducerea amenzii minime pe care o vor risca cei ce nu completează formularul la timp. Mai exact, amenda aplicabilă în aceste cazuri va fi cuprinsă între 500 și 3.000 de lei, nu între 2.000 și 3.000 de lei, ca acum.
De asemenea, în cazul necompletării formularului PLF, procesul-verbal de constatare și aplicare a contravenției va trebui să poarte semnătura persoanei care l-a întocmit din cadrul direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București.
În plus, datele personale colectate cu ocazia completării formularului PLF vor fi stocate pe o perioadă de șase luni, nu doar 15 zile, așa cum este acum. La expirarea acestei perioade, datele cu caracter personal aferente fiecărui formular sunt distruse automat, prin utilizarea unor proceduri ireversibile.