UPDATE: Autoritățile de la Ankara au negat joi orice implicare într-un articol publicat de agenția de presă proguvernamentală turcă Anadolu în legătură cu localizarea forțelor speciale americane și franceze în nordul Siriei, provocând mânia Statelor Unite, care se tem pentru securitatea soldaților lor, relatează AFP.
„Nu se pune problema aici a unor informații furnizate de guvernul nostru”, a dat asigurări într-o conferință de presă Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan. „Agenția Anadolu a publicat această informație cu ajutorul propriei rețele de surse”, a spus el, adăugând că „am aflat despre acest articol după publicarea sa”.
–––––––
Anadolu a anunțat unde sunt amplasate 10 instalații militare americane, dezvăluind chiar și numărul de soldați din forțele speciale staționate acolo.
Potrivit Anadolu, 200 de soldați americani și 75 de soldați ai forțelor franceze s-ar găsi într-un avanpost la treizeci de kilometri nord de Raqa, capitala autoproclamată a organizației Stat Islamic (SI).
Divulgarea acestor informații confidențiale expune forțele coaliției la „riscuri inutile„, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway.
„Am fi foarte preocupați dacă responsabili ai unui aliat din NATO pun în pericol în mod deliberat trupele noastre prin divulgarea de informații confidențiale„, a mai declarat el.
„Ne-am exprimat preocupările guvernului turc„, a adăugat el, refuzând să comenteze cu privire la exactitatea locurilor dezvăluite de Anadolu.
„Deşi nu putem verifica în mod independent sursele care au contribuit la acest articol am fi foarte îngrijoraţi dacă oficiali dintr-un stat aliat NATO ar pune înadins forţele noastre în pericol prin divulgarea de informaţii secrete”, a adăugat oficialul american.
Aceste 10 baze militare (două aerodromuri și opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), și aripii sale armate, Unitățile de protecție ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Turcia îi consideră pe separatiștii kurzi PKK drept organizație „teroristă”, în timp ce conflictul kurd în Turcia a costat viața a peste 40.000 de persoane de la declanșarea sa în 1984.
Relațiile dintre SUA și Turcia, deși aliați în NATO, s-au răcit după intervenția în Siria a coaliției conduse de Washington pentru a învinge SI.
Statele Unite contează în schimb pe YPG și alte grupări kurde în lupta terestră împotriva SI. Ele au trimis arme kurzilor, provocând îngrijorarea Ankarei care se teme că aceste arme vor ajunge în mâinile PKK.