Forțele ucrainene întră în orașul Izium, după cinci luni de ocupație rusă. „Rușii au lăsat în urmă arme și muniție”

Forțele ucrainene au intrat în Izium, după ce au forțat trupele ruse să se retragă. Orașul, aflat la granița dintre regiunile Harkov și Donețk, devenise un centru important al armatei invadatoare.
Bianca Bocioacă
10 sept. 2022, 19:12
Forțele ucrainene întră în orașul Izium, după cinci luni de ocupație rusă. „Rușii au lăsat în urmă arme și muniție”

Un ofițer implicat în operațiunea de eliberare a orașului strategic de est, Izium, a declarat pentru CNN că forțele ucrainene au intrat pe teritoriul invadat. „Tocmai am început să curățăm orașul. Primele unități militare sunt aici”.

„Rușii au fugit și au lăsat în urmă arme și muniție. Centrul orașului este liber”, a declarat un purtător de cuvânt al Brigăzii Bohun a Forțelor Terestre ale Ucrainei.

Pe rețele de socializare au apărut videoclipuri cu trupele ucrainene care stau la indicatorul de la intrarea orașului, unde apare numele acestuia. Se presupune că o bucată de filmare a fost realizată de o unitate de recunoaștere a Brigăzii 25 de Parașutiști din Ucraina. Pe filmare se aude o voce care spune: „Suntem în Izium. Totul va fi ucrainean. Steagul nostru este deja aici”.

Citește și: Contraatac surpriză al Ucrainei, pe frontul de est. Zelenski: Avem veşti grozave

La începutul zilei, șeful administrației orașului Izium, susținut de ruși, Vladislav Sokolov, a fost citat de agenția de presă rusă RIA, acesta declarând că situația din Izium este „foarte dificilă”.

„Ca urmare a bombardamentelor constante ale trupelor ucrainene, în ultimele două săptămâni au avut loc multe distrugeri în oraș”, a spus Sokolov.

Forțele ucrainene au intrat deja și în orașul Kupyansk. Recucerirea celor două orașe reprezintă o mare victorie strategică pentru Kiev, la cinci zile după ce Ucraina a început o ofensivă blindată rapidă spre est prin regiunea Harkov.

Rusia folosea Kupyansk ca nod feroviar pentru a-și reaproviziona forțele și Izium ca rampă de lansare pentru atacurile spre sud în regiunea Donețk.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat azi că aliații Ucrainei sunt „uimiți” de succesele recente ale armatei țării. La finalul unei întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, Reznikov a declarat că „partenerii Ucrainei au fost uimiți pozitiv de dinamica activităților trupelor noastre în sudul și estul țării”.

Rusia trimite întăriri

În timp ce forțele ruse se luptă pentru a contracara avansul ucrainean în est, Moscova încearcă să-și consolideze unitățile militare aflate în conflict. Imagini video realizate de un jurnalist militar rus, Yevgeniy Poddubny, arată elicoptere rusești sosind în regiune. S-a raportat că rușii folosesc elicoptere Mi-26 pentru a întări unitățile din Harkov cu vehicule blindate și redistribuie trupe de rezervă la Kupyansk și Izium.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, declara vineri că trupele sale au preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkov.

„Măsurile de verificare și securizare a teritoriului în unele sate din regiune sunt în curs de desfășurare, preluăm treptat controlul asupra noilor așezări- returnăm steagul ucrainean și protecția oamenilor noștri de pretutindeni”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.

Ucraina declară că trupele rusești dezertă acum din cauza pierderilor semnificative pe care le-au suferit. Se spune că soldații își abandonau uniformele și purtau haine civile, în dorința de a se amesteca cu restul populației în timp ce încercau să se întoarcă pe teritoriul Rusiei.

În ultima săptămână au avut loc cele mai ambițioase atacuri terestre din partea ucrainenilor de când Rusia și-a lansat invazia.

Citește și: Război în Ucraina. Lovitură pentru Putin, contraofensiva puternică a armatei lui Zelenski la Harkov VIDEO

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!