Şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, va fi primul orator la cea de a 45-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos. Ziua de miercuri va fi consacrată, de asemenea, situaţiei din Ucraina, preşedintele Petro Poroşenko urmând să ţină un discurs la ora 14,30 GMT. Peste 300 de lideri politici din întreaga lume sunt aşteptaţi la Forumul de la Davos, printre care secretarul de stat al SUA, John Kerry, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul chinez Li Keqiang.
La fel ca la precedentele ediţii, liderii mondiali reuniţi la Davos vor discuta şi despre situaţia economiei mondiale. Fondul Monetar Internaţional şi-a redus marţi cu 0,3 puncte estimările privind creşterea economiei mondiale până la 3,15% în 2015 şi până la 3,7% în 2016, în condiţiile în care economia chineză încetineşte iar zona euro este afectată de incertitudini. Liderii de la Davos vor discuta şi despre intenţia Băncii Central Europene de a demara un program de achiziţii de active care să susţină economia şi inflaţia în zona euro.
Davos, unul din cele mai scumpe locuri de pe planetă, a devenit săptămâna trecută mai scumpă cu 30% după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să elimine pragul minim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro pe care l-a menţinut în ultimii trei ani, o decizie care a condus la aprecierea dramatică a francului faţă de moneda euro.
Prezentând programul ediţiei din acest an, care are drept temă ‘noul context global’, profesorul Klaus Schwab (fondatorul WEF) a apreciat săptămâna trecută că lumea se găseşte în prezent într-o situaţie critică la o răscruce de drumuri. ‘Două drumuri se găsesc în faţa noastră, unul al dezintegrării, al urii şi al fundamentalismului iar pe de altă parte unul al solidarităţii şi al cooperării’. Pentru fondatorul WEF, acest forum ar trebui să faciliteze găsirea de noi soluţii pentru a restabili încrederea şi stabilitatea economică, în calitate de platformă de cooperare între reprezentanţii politici şi societatea civilă.