Fosilele, găsite în două peşteri, aparţin unui tip necunoscut de oameni din Epoca de Piatră şi au un amestec neobişnuit de caracteristic antice şi moderne.
Numiţi „oamenii Renul Roşu”, datorită animalelor pe care le vânau acum 14.500-11.500 de ani, sunt cele mai tinere fosile umanoide găsite în Asia.
Descoperirea „Renului Roşu” are implicaţii enorme pentru primii oameni din Asia, spune profesorul Darren Curnoe, biolog evoluţionar, de la Universitatea New South Wales.
Ei ar fi împărţit pământul cu oamenii moderni, la începuturile agriculturii din China.
„Aceste noi fosile ar putea fi o specie necunoscută, una care a supravieţuit până la sfârşitul Epocii de Gheaţă de acum 11.000 de ani (…) Descoperirea oamenilor renul-roşu deschide un nou capitol în istoria evoluţiei – capitolul asiatic – şi este o poveste pe care abia o aflăm (…) Ei ar putea reprezenta, în schimb, şi o migraţie foarte timpurie, necunoscută până acum, a oamenilor moderni din Africa, o populaţie care nu a contribuit genetic la oamenii din ziua de azi”, spune profesorul Curnoe.
Trei seturi de rămăşiţe au fost găsite în Maludong – Peştera Renul Roşu – în provinci Yunnan, din China, în 1989. Au rămas nestudiate până în 2008. O a patra fosilă a fost descoperită în 1979, în provincia vecină Guangxi Zhuang. A rămas prinsă în piatră până în 2009.
Craniile şi dinţii fosilelor seamănă foarte mult între ele şi arată un amestec neobişnuit de caracteristici anatomice antice şi moderne, precum şi unele complet noi.
În ultimii zece ani, cercetătorii au descoperit bizara fosilă denumit „Hobitul”, în Asia, precum şi dovezi că oamenii moderni s-au împerecheat cu vechii Denisovani, o specie din Siberia.