„Sunt unii copii care de la început evoluează extrem de repede, sunt alții care la început evoluează greu și apoi explodează, recuperează. De aceea a-i descalifica de la început e în detrimentul lor și este incorect, pentru că același copil care acum s-ar putea să nu fie la fel de bun în clasa I ar putea recupera, dacă este ținut în aceeași cohortă, dacă nu îl stigmatizezi”, explică pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației.
Contactat în legătură cu anunțul făcut de Ecaterina Andronescu referitor la revenirea la posibilitatea de a lăsa repetenți până în clasa a III-a, Mircea Miclea a declarat că „sunt multe studii de psihologie care arată că discriminarea la această vârstă, când creierul este încă în formare, are efecte negative. De aceea, soluția este mai degrabă utilizarea evaluărilor de la clasa a II-a și a IV-a pentru a face pe baza lor planuri personalizate de învățare”.
„Din păcate, de cele mai multe ori dânsa [Ecaterina Andronescu – n.red.] nu și-a bazat deciziile pe studii științifice, ci pe păreri proprii. E în același ton și acum. Ar trebui dânsa să urmărească experiențele din sisteme de învățământ performante, Finlanda, Asia, și o să vadă acolo că nu se pune problema. Chiar în Asia de Sud-Est în unele țări s-a renunțat la evaluare în primele clase; nu trebuie să ajungem acolo, nu e încă momentul, pentru că nu avem o cultură a învățării așa cum este acolo”, a declarat fostul ministru al Educației.
Ecaterina Andronescu a declarat că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenţia în clasele primare şi să ofere posibilitatea învăţătorului de a lăsa repetent un copil, prin schimbarea legii. Ministrul Educaţiei mai precizează că este o greşeală această prevedere din lege.