Fost ministru al Educaţiei: Introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este o eroare majoră

Introducerea Bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor, care ar putea face obiectul unui referendum în şcoli, este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare, a declarat, luni, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.
Romania TV
11 iun. 2012, 09:23
Fost ministru al Educaţiei: Introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este o eroare majoră

„Este o eroare majoră. Nu poţi spune elevilor de clasa a XI-a că modul de desfăşurare a Bacalaureatului li se schimbă. Din nou, se introduce instabilitate prin măsuri luate pe picior, în situaţie de interimat. Faptul că această măsură este luată la cererea sindicatelor e o glumă: sindicatele conduc de fapt ministerul, fapt unic în Europa”, a spus Daniel Funeriu, citat într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Potrivit Legii Educaţiei, adoptată în mandatul lui Funeriu, Bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că o eventuală decizie a Guvernului privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 ar fi una luată la presiunea „fabricilor de diplome„.

„După ce au susţinut intrarea la facultate fără Bacalaureat, pentru ca fabricile de diplome să aibă clienţi, acum se încearcă găsirea unor căi alternative pentru a da diploma de bacalaureat tuturor, astfel încât elevii să se transforme în cotizanţi pentru fabricile de diplome. Nu este corect să dai Bacalaureatul diferenţiat, iar cu diplome de bacalaureat difertie să ai acces identic la universitate. Este o măsură anti-performanţă. O altă consecinţă va fi omorârea în faşă a învăţământului profesional proaspăt reintrodus. E o eroare să împingi toţi elevii înspre universităţi”, a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru critică revenirea la încasarea cotizaţiei sindicale de pe statul de plată, la care se renunţase în mandatul său.

„Este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învăţământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Este o situaţie contra-natură, unde interesele sindicale conduc Ministerul Educaţiei. Se vor colecta anual forţat pentru sindicate aproximativ 16 milioane de euro. Vă reamintesc că ministerul a câştigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc”, a adăugat Funeriu, referindu-se la faptul că fostul lider sindical Liviu Pop asigură, în prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei.

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut.

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorinţelor elevilor, ale părinţilor acestora şi ale cadrelor didactice, care au militat pentru susţinerea examenului de Bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învăţământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesaţi să le studieze şi nici nu aveau cum, având în vedere profilul unităţii de învăţământ”, s-a arătat într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Pop a subliniat că propunerea de introducere a bacalaureatului diferenţiat din 2013, şi nu din 2016, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, va fi discutată la nivelul guvernului, urmând să fie şi „dezbateri serioase cu elevii” pe acest subiect.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!