Profesorul Mircea Miclea avertizează că închiderea tuturor școlilor din România ar fi o măsură total greșită. Contactat de Edupedu.ro după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat – în timp ce prezida ședința de guvern din această seară – că toate școlile trebuie să se închidă pe termen nedefinit, Mircea Miclea a afirmat: „Sper ca guvernul să nu ia decizia de închidere a tuturor școlilor din România. Ar fi o decizie care sfidează toate datele științifice existente și practicile din țări pe care le luăm adesea ca exemplu”.
Prejudiciul produs copiilor, prin închiderea școlilor, „este major”. „Vor pierde în primul rând elevii din sate, din mediul rural, cei mai expuși anafabetismului funcțional, cei care au riscurile cele mai mici, dar care vor plăti costurile cele mai mari”, a declarat Miclea
„Mi se pare ca este o mare greseala sa tinem scolile inchise. Mi se pare o decizie aberanta sa inchzi scolile, chiar daca scoala a avut 0 cazuri, pentru simplul fapt că se află într-o zonă în care s-a depăşit un barem decis de cineva. Cred ca e o conjunctie de interese care bate orice logica. Este o deresponsabilizare a institutiilor publice, parintii nu au invatat inca sa-si gestioneze propriile frici şi susţin astfel de masuri.
Trebuie sa redeschidem scolile pentru ca nu sunt riscuri. Nu trebuie sa lasam frica sa ne intunece mintea. Pe termen lung castiga acea natiune care gandeste strategic, care isi asuma riscuri, cum ar fi deschiderea scolilor. Statul trebuie sa gandeasca strategic, e responsabil de mai multe zile din viitor. Sistemul de educatie, de sanatate trebuie sa supravietuiască. Trebuie sa ne asumam riscuri daca vrem sa avem resurse care ne vor proteja. „, a spus Mircea Miclea, la emisiunea lui Marius Tucă.
Potrivit MEC, 8.156 de unități de învățământ se află în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară, iar 5.022 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Referitor la alegerile din 6 decembrie, fostul ministru al Educaţiei consideră că acestea nu sunt oportune în acest moment.
„Personal cred ca aceste alegeri nu erau momentan necesare pentru aceasta tara. Nu cred ca plusul de dezordine ne foloseste la ceva. Avem doua luni pierdute”, a spus Mircea Miclea.