„Lucrurile sunt ciudate rău, pentru că nu văd cum poate face asta Parlamentul”, a declarat Augustin Zegrean, preşedinte al Curtii Constitutionale, pentru Ziare.com.
„Ştiu că scrie aşa în legea votată săptămâna trecută de Parlament – că dacă starea de alertă acoperă întreaga ţară sau se referă la mai mult de jumătate din teritoriul ţării, hotărârea de Guvern trebuie adoptată de Parlament – dar ce valoare are?! Hotărârile de Guvern pot fi atacate în justitie şi justitia le poate anula. Or, întrebarea care se va pune va fi dacă justiţia mai poate anula o hotărâre de Guvern aprobată de Parlament… Asta e prima intrebare”, a declarat Augustin Zegrean, conform sursei citate.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale susţine că „a doua întrebare care se pune este: ‘Prin ce act va aproba Parlamentul hotărârea de Guvern?'”.
„Conform Constituţiei, hotărârile de Guvern se dau pentru punerea în aplicare a legii. Or, acum, dacă exista o lege privind starea de alertă, ce sens mai are să te duci la Parlament cu hotărârea de Guvern prin care pui în aplicare legea adoptată deja de Parlament? Te duci la Parlament să îţi aprobe ce?
Sigur, Guvernul va spune ‘Noi suntem nevinovaţi, aşa scrie in lege’, dar e chiar absurd. Suntem într-un joc absurd, pentru că în nicio situaţie Guvernul nu scrie în hotărâri altceva decât ce scrie în lege, asta e sensul hotărârii – Guvernul este reprezentantul puterii Executive, iar rolul ei este să pună în aplicare legile. Ce rost are toată povestea asta?!”, a intrebat retoric Augustin Zegrean.