Augustin Zegrean atrage atenția asupra primei întrebări, spunând că există riscul ca limitele de revizuire a Constituției să împiedice introducerea acestei interdicții.
„Atrag atenția că trebuie avut grijă în momentul în care se transpun în Constituție aceste întrebări. Astăzi președintele poate grația orice faptă, dar după această lege nu vor mai putea fi amnistiate sau grațiate faptele de corupție și atunci se pune întrebarea dacă aceasta nu este o afectare a drepturilor. În momentul în care se transpun în Constituție, întrebările, care sunt generale, pot fi nuanțate și asta trebuie să se facă, nu să vină Parlamentul să spună că nu se poate. Să facă bine să se poată!”, afirmă Zegrean.
Referitor la a doua întrebare de la referendum, Zegrean susţine că „Articolul 115 din Constituție menționează condițiile și limitele în care Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență. Dacă se stabilește că într-un alt domeniu nu pot fi adoptate ordonanțe, deja se adaugă la Constituție”.
Fostul președinte al Curții Constituționale spune că dacă referendumul este validat, parlamentarii trebuie să modifice Constituția, pentru că asta este voința poporului „și ei de-asta sunt acolo, să respecte voința poporului”.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea referendumului naţional pe Justiţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.
În data de 26 mai, românii sunt chemaţi să-și exprime voința cu privire la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție şi interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Potrivit decretului, „cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”