Procurorii au dispus cercetarea penală pentru abuz în serviciu a cinci persoane din cadrul ADP Sector 1, suspectate într-un dosar privind supraevaluarea unor plante ornamentale, potrivit unui comunicat DNA.
S-a început urmărirea penală faţă de Bechir Lucian, la data faptei şef al Serviciului, Milea Eugen, la data faptei director general, Andronie Daniel, la data faptei şef al Serviciului Juridic, dar şi faţă de Mihalache Anca şi Ocnaru Gabriel care la data faptei erau inspectori în cadrul Serviciului Achiziţii din cadrul ADP Sector 1.
”În perioada 2009 – 2018, funcţionari din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 1 Bucureşti, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, precum şi pentru alte lucrări de întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei a fost alocată şi cheltuită cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzându-se o pagubă de aceeaşi valoare Administraţiei Domeniului Public Sector 1 Bucureşti, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante”, anunţă DNA.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009 – 2013, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, pentru furnizarea şi montarea de garduri metalice, precum şi pentru reparaţii, întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi de fitness în aer liber şi mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, mese de şah, mese de tenis).
”În acest context, suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuţiilor de serviciu pe care le avea ca şef al Serviciului Achiziţii din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor şi lucrărilor ce urmau a fi achiziţionate în baza contractelor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi, precum şi valoarea contractelor de reparaţii, întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi de fitness în aer liber şi mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice preţuri exagerat de mari pentru bunurile livrate şi lucrările executate”, mai spun procurorii.
Aceştia precizează că, pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) şi 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situaţii cu mult peste cel practicat în relaţiile comerciale curente.
De asemenea, pentru anumite lucrări de întreţinere spaţii verzi, preţurile au depăşit şi de 17 ori valoarea de piaţă (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016).
În plus, pentru lucrări de reparaţii, întreţinere şi recondiţionare de echipamente de joacă şi de fitness în aer liber şi mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale.
”De asemenea, prin activitatea concertată a suspecţilor Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – şef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – şef al Serviciului Achiziţii, Ocnaru Viorel-Gabriel şi Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziţii, a fost întocmită documentaţia de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare şi montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăţi a fost declarată inacceptabilă şi neconformă, deşi aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câştigătoare”, se mai arată în rechizitoriu.
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane:
BECHIR LUCIAN, la data faptei șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
MILEA EUGEN, la data faptei director general al ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
ANDRONIE DANIEL, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
MIHALACHE ANCA, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
OCNARU GABRIEL, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale (conținute în OUG 34/2006, O.G. nr. 119/1999), cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.
ADP Sector 1 este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, având calitate de autoritate contractantă cu obligația de a efectua achiziții publice potrivit reglementărilor legale în vigoare.
În această calitate, în perioada 2009 – 2013, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru furnizarea și montarea de garduri metalice, precum și pentru reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, mese de tenis).
În acest context, suspectul Bechir Lucian, ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009 – 2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016);
– pentru lucrări de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale.
De asemenea, prin activitatea concertată a suspecților Milea Eugen – director general al ADP Sector 1, Andronie Daniel – șef al Serviciului Juridic, Bechir Lucian – șef al Serviciului Achiziții, Ocnaru Viorel-Gabriel și Mihalache Anca – inspectori în cadrul Serviciului Achiziții, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare.
Prin toate aceste activități descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu de 80.500.280,6 lei în dauna ADP sector 1, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.