Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de Comerț Unirea, a fost reținută pentru 24 de ore, fiind acuzată de abuz în serviciu în formă continuată. Procurorii DNA o acuză că ar fi creat un circuit fictiv, având complici trei administratori ai unor firme. reținuți și ei în acest dosar.
DNA anunță, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 octombrie 2024, față de inculpații:
„În perioada ianuarie – decembrie 2023, inculpata Cotoi Mariana, în calitatea menţionată anterior, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre S.N. „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte”, anunţă, joi, DNA, într-un comunicat de presă.
Mariana Cotoi ar fi folosit Casa de Comerț Unirea ca un intermediar între societăți care acționau ca vânzător – cumpărător, creând un circuit financiar fictiv care ar fi condus la prejudicierea societății comerciale de stat. Inclupata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu circa 45.000.000 de lei.
„Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A. care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14.08.2023 inculpata Cotoi Mariana ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor”, mai arată procurorii.
Conform procurorilor, deși niciun reprezentant al Casei de Comerț Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a verificat pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, Mariana Cotoi ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor.
Procurorii efectuează în cauză acte de urmărire penală și față de alte persoane. Miercuri, 9 octombrie 2024, DNA a făcut 60 de percheziții în București și 12 județe pentru instrumentarea acestui dosar.