Fosta directoare a departamentului pentru Investigaţii CNSAS: „Augustin Lazăr nu are dosar de reţea, nu are note informative”

Germina Nagâț, membru în Colegiul CNSAS și fostă directoare a departamentului pentru Investigații a CNSAS susține că procurorul general Augustin Lazăr a primit raport de necolaborare cu Securitatea în 27 februarie 2019. Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a decis joi reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce privește calitatea de lucrător sau colaborator al Securitătii, motivul fiind cele două noi documente apărute în presă.
Romania TV
05 apr. 2019, 05:26
Fosta directoare a departamentului pentru Investigaţii CNSAS:

Germina Nagâţ, membru în Colegiul CNSAS şi fostă directoare a Departamentului pentru Investigaţii, a declarat pentru Europa Liberă că Augustin Lazăr – care va fi verificat din nou de CNSAS – a primit decizie de necolaborare cu Securitatea în 27 februarie anul acesta, iar verificarea sa a fost riguroasă. Ea a precizat că verificarea lui Lazăr nu va duce la nimic, întrucât categoria persoanelor care în exercitarea atribuţiilor de serviciu au încălcat drepturile omului nu mai există, a fost scoasă din lege. Nagâţ consideră că ar trebui făcute verificări cu privire la toţi magistraţii care au activat şi în regimul comunist, inclusiv Norica Nicolai şi Monica Macovei.

„Am procesat la direcția investigații toată dosarele din problema justiției și nu am găsit nimic, nu are dosar de rețea ( adică de colaborator al Securității n.r.), nu a fost găsit cu note informative. Nu poate fi pusă sub semnul întrebării acuratețea acelei verificări, a informațiilor și nici a procedurilor de verificare, s-au respectat toate prevederile la emiterea acelei adeverințe. NU există date în arhive date cu priviere la calitatea de colaborator sau lucrător al Securității, în sensul legii”, a declarat Germina Nagâț pentru Europa Liberă.

Nagâț mai susține că noua reverificare nu va duce la nimic din simplul motiv că nu există încadrare juridică. Legea, schimbată sub guvernarea Tăriceanu în 2006, prevede doar „două categorii, colaboratori ai Securității și lucrători ai securității, pentru aceasta din urmă fiind însă necesar să ai grad. Strict din punct de vedere al legii, nu există categorie, pentru că acea categorie a persoanelor care în exercitarea atribuțiilor de serviciu au încălcat drepturile omului, nu mai există, a fost scoasă din lege. Ar trebui verificați toți magistrații sub aspectul activității lor profesionale în timpul comunismului. Dacă facem asta pentru Lazăr, atunci să o facem și pentru Norica Nicolai sau Macovei. Nu doar pentru unii, ci pentru toți, asta e ideea”, ne-a declarat Gemina Nagâț.

În opinia sa, cazul Augustin Lazăr ar trebui să deschidă calea spre verificarea tuturor procurorilor care au activat în perioada comunistă.

”Ar trebui verificaţi toţi magistraţii sub aspectul activităţii lor profesionale în timpul comunismului. Dacă facem asta pentru Lazăr, atunci să o facem şi pentru Norica Nicolai sau Macovei. Nu doar pentru unii, ci pentru toţi, asta e ideea”, a subliniat ea.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis joi să îl verifice din nou pe procurorul general Augustin Lazăr după informaţiile potrivit cărora în anii ’80 acesta a refuzat eliberarea unui disident anticomunist.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General al României domnul Augustin Lazăr, Colegiul C.N.S.A.S., în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media”, anunţă CNSAS.

De asemenea, după ce istoricul Mădălin Hodor a declarat că afirmaţia că Augustin Lazăr a fost „un torţionar” este falsă, iar cel care de fapt a făcut acest lucru era lt.col. Lazăr Gheorghe, publicând şi decizia CNSAS în acest sens., CNSAS precizează că intervenţiile lui Hodor  nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei şi nu are mandat de reprezentare din partea colegiului instituţiei.

Luju.ro a scris că Augustin Lazăr „a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist”, Iulius Filip. „În anii ’80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri (..) În final, acesta fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru “propagandă împotriva orândurii socialiste””, scrie sursa citată, care susţine că Iulius Filip a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr.
 
Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia şi a îndeplinit, periodic, atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată. El subliniază că această comisie nu dispunea eliberarea deţinuţilor, ci doar verifica îndeplinirea criteriilor tehnice pentru eliberare.

P:rocurorul general Augustin Lazăr a declarat miercuri seară la Realitate TV, referindu-se la acuzaţiile conform cărora în perioada comunistă ar fi refuzat eliberarea disidentului Iuliu Filip, că are „o anumită emotivitate, o anumită agitaţie produsă de aceste întâmplări” şi şi-a exprimat regretul pentru drama acestuia.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cel mai trist oraș de pe pământ, despre care se spune că “se află cel mai aproape de Cer”. Speranța de viață este de doar 35 de ani, nimeni nu vrea să se mute aici
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vești proaste despre salariile românilor. Legea vine de la Bruxelles
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Prinderea Măcelarului din Lyon: Klaus Barbie, capturat după zeci de ani de fugă
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă