Plasarea în arest preventiv a fostei președinte sud-coreene este încă o etapă pentru a cădea în dizgrație, după ce în 2012 ea a obținut un scor record în alegerile prezidențiale. În urma acestui scrutin, Park Geun-Hye a devenit prima femeie care deține funcția supremă în Coreea de Sud.
În vârstă de 65 de ani, Park Geun-Hye a devenit primul președinte ales democratic al Coreii de Sud care este înlăturat din funcție, după ce Curtea Constituțională a confirmat la începutul lunii destituirea sa, printr-o decizie luată de parlament pe 9 decembrie. Ea este acuzată că a complotat cu o prietenă, Choi Soon-sil, pentru a pune presiune pe mari companii pentru a oferi donații în contul a două fundații care sprijineau inițiativele sale. Park și Choi au negat că ar fi comis vreo neregulă.
Reprezentanții Parchetului, care au prezentat un act de acuzare de 120.000 de pagini tribunalului din districtul central din Seul, apreciază că ar fi ‘contrar principiilor de echitate’ ca fosta președintă să nu fie plasată în detenție, în condițiile în care Choi Soon-sil se află în spatele gratiilor.
Citeşte şi Procurorii sud-coreeni cer arestarea fostei preşedinte Park Geun-hye
Foștii lideri sud-coreeni Chun Doo-Hwan și Roh Tae-Woo au executat pedepse cu închisoare pentru acuzații de corupție în anii ’90. Președintele Roh Moo-Hyun, ales democratic, s-a sinucis în 2009 în cursul unei anchete pentru corupție ce l-a vizat pe el și familia sa.
Prima femeie șef de stat în Coreea de Sud a fost destituită la 9 decembrie de către Adunarea Națională, în contextul în care milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a cere plecarea sa. Scandalul a scos la lumină legăturile problematice dintre lumea politică și cea a afacerilor în Coreea de Sud, a patra economie din Asia.
Destituirea lui Park, fiica defunctului dictator militar Park Chung-Hee și care a crescut în palatul prezidențial din Seul, a fost confirmată la 10 martie de către cea mai înaltă instanță judiciară a țării.